"Goed gedaan jochie!"

Blog

woensdag 7 februari 2018"Hé jochie, goed gedaan hoor". De oudere meneer slaat ds Jan Post Hospers op zijn schouders. Het is tekenend voor de sfeer in de kerk in Badhoevedorp. Kerk in Actie organiseerde in samenwerking met de diaconie een dienst rondom SAVE.

Kinderen

“Het laat me niet los.”

SAVE is een project in India dat kinderen uit textielfabrieken haalt en er voor zorgt dat ze weer naar school gaan. Ik heb wat met dat project. Ik ben er niet geweest, maar het laat me niet los door er veel over te lezen en me te verdiepen in de werkwijze van SAVE. Én door een gesprek met Mary, onderdeel van de leiding binnen SAVE. Dat kinderen niet naar school kunnen én dat er mensen zijn die ervoor zorgen dat ze dat toch gaan doen.

Verhalen van tekort, vertrouwen en overvloed
In de preek verbinden Jan en ik het verhaal over SAVE aan de verhalen van het oliekruikje van de weduwe en het verhaal van de twee broden en de twee vissen. Verhalen over delen, over onrecht en mensen die opstaan tegen onrecht. Maar ook mensen die het onmogelijke voor elkaar krijgen. Uitdelen en over houden. Vragen stellen en in de praktijk het antwoord krijgen. Het zijn, net als bij SAVE, verhalen van tekort, vertrouwen en overvloed.

“Wat gaan wij doen in het besef dat dit onrecht ook door onszelf in stand gehouden wordt?”

"Ik vond dat mooi", zegt een mevrouw. "Die afwisseling, en dat de verhalen van de Bijbel zo dicht staan bij nu. Bij ons. En dat dat vragen aan ons stelt". Dat is waar we mensen mee naar huis hebben gestuurd. Wat doe je met de vraag die boven die verhalen hangt; de opdracht van Jezus: “Geef hen te eten”. De opdracht aan ons: “Wat gaan wij doen in het besef dat dit onrecht ook door onszelf in stand gehouden wordt?” Dat betekent dat we er ook iets aan kunnen doen.

Aan de slag
De diaconie van Badhoevedorp gaat daar, net als in veel kerken, de komende tijd mee aan de slag. Enerzijds met zorgen dat SAVE haar belangrijke werk kan blijven doen door geld in te zamelen. Maar er wordt ook gedacht over een kledingmarkt, of het uitdelen van tips waar je op moet letten als je kleding koopt, of een gezamenlijke winkeltocht langs winkels die kleren verkopen die kinderarbeidvrij zijn. Wat het wordt weten ze nog niet, maar de gemeente is al enthousiast. "Kunt u die tips in het kerkblad laten zetten?" vraagt een mevrouw. "Ik vond het zo leuk, maar ik kon ze niet allemaal onthouden".

Mijn droom is dat we als kerken in Nederland samen een gebaar maken tegen kinderarbeid. Tegen kinderen die van ‘s morgens 7 tot ‘s avonds 8 in fabrieken in India werken voor 10 euro in de maand. Tegen uitbuiting en onveiligheid. En voor organisaties als SAVE die er alles aan doen om hieraan een eind te maken. Zou dat kunnen? Een slinger van activiteiten door het land heen over Eerlijke Kleding, en wat wij kunnen doen om dat dichterbij te brengen? Badhoevedorp denkt er over na, in een aantal kerken gebeurt het al.

Wat zou het mooi zijn als we in de komende maanden nog heel veel enthousiaste mensen horen zeggen: "Goed gedaan jochie!". Als aanzet hierbij de liturgie en de preek van deze bijzondere dienst. Ter inspiratie!


Elise, Kerk in Actie-consulent

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.