Wat biddag in het Groene Hart en eerlijke arbeid in India verbindt

Nieuws

woensdag 21 februari 2018Het groene hart van de Randstad kenmerkt zich door een uitgestrekt polderlandschap met grazende koeien en talloze boomgaarden waaruit ieder jaar duizenden kilo´s appels en peren worden geoogst. Afhankelijkheid van de natuur is er een begrip. Biddag voor gewas en arbeid is er daarom een belangrijke jaarlijkse traditie. Wat heeft werken in India hier mee te maken?

Dorpen als Waarder en Nieuwerbrug zijn van oudsher agrarisch georiënteerd. ¨De afhankelijkheid van de natuur geeft een grote betrokkenheid en opkomst bij de biddag en dankdag op woensdag¨, vertelt ds. Erick Versloot, die dit jaar in beide gemeenten de biddagdiensten zal leiden. In Waarder zijn op de woensdag de kinderen vrij van school, zodat ze naar de ochtenddienst kunnen gaan.

Dankbaarheid
De Brugkerk in Nieuwerbrug heeft al jaren geleden de biddag verplaatst naar de zondag. ¨Biddag én dankdag bepalen je bij onze afhankelijkheid, oefenen in verantwoordelijkheid, maar bieden ook plaats voor dankbaarheid,¨ aldus ds. Versloot, ¨de kunst is om dat allemaal tot hun recht te laten komen.¨ Hij vindt het mooi om scholen én kinderen bij de biddag voor gewas en arbeid te betrekken.

Op zondag zal de dienst in Nieuwerbrug in het teken staan van een bijbeltekst uit Johannes 12. ¨Als de graankorrel niet sterft, kan het geen vrucht dragen, staat daar,¨ vertelt ds. Versloot, ¨het geheim van het leven wordt in dit beeld prachtig weergegeven.¨ Na afloop krijgt iedereen zaadjes mee, om er ook thuis mee aan de slag te gaan.

Eerlijke arbeid in India
De collecte van de biddagdienst in de Brugkerk is bestemd voor SAVE India, een van de veertigdagentijdprojecten van Kerk in Actie. De verbinding tussen de biddag voor gewas en arbeid en dit project is makkelijk te leggen. SAVE zet zich namelijk in voor kinderen die gedwongen arbeid verrichten in de textielindustrie in India. De organisatie spoort deze kwetsbare kinderen op, en licht de autoriteiten in. Samen met de ouders wordt gekeken naar mogelijkheden om het kind naar school te laten gaan. SAVE zet zich op deze manier in voor eerlijke arbeid in de kledingindustrie.

Goede oogst
In Waarder en Nieuwerbrug wordt veel aandacht besteed aan betrokkenheid bij biddag en dankdag. Zo nodigt de diaconie mensen uit om producten van het land of van eigen hand in de kerk uit te stallen. Zo wordt er een prachtige oogst zichtbaar. ¨Ik herinner me zelfgemaakte kazen, kisten vol appels en peren, bloemstukken, potten gewekte peren, en ook boeken, de pennenvruchten van een gemeentelid¨, vertelt Versloot. Na afloop van de dienst werden er ook pakketten bij adressen gebracht waar een hart onder riem welkom is. ¨Zo draag je als kerk een steentje bij in het dorp.¨

Lees ook:

Protestantsekerk.nl: Biddag belangrijke dag van bezinning voor minister Carola Schouten

JOP.nl: Op biddag met tandpasta naar de kerk

Materialen voor biddag: nieuwe werkvormen biddag en biddag voor gewas en arbeid

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.