Kerk in Actie betreurt uitzetting Pakistaans christelijk gezin

Nieuws

maandag 5 maart 2018Vanochtend, 5 maart, is het Pakistaans christelijke gezin IsraŽl door staatssecretaris Harbers op het vliegtuig gezet naar Polen. De familie woonde sinds een jaar op een camping in Epe en werd opgevangen door de kerken in het Veluwse dorp. Gevreesd wordt dat Polen het gezin zal terugsturen naar Pakistan, waar ze werden vervolgd en hun dochtertje (8) en een oom eerder werden vermoord.

Vluchtelingen

De familie Israël bestaat uit vader, moeder en twee zoons van 16 en 22. Een zusje van acht werd in Pakistan vermoord, net als hun oom. Ze werden vervolgd om hun geloof, en vluchten was de enige optie. In juli 2016 reisde het gezin naar Polen, “omdat op dat moment er alleen een visum voor dat land beschikbaar was vanwege een bezoek van de paus,” aldus Henk van Apeldoorn, één van de betrokken gemeenteleden uit Epe. “Via Hongarije kwamen ze per vrachtauto naar Nederland. Nadat ze in het aanmeldcentrum Ter Apel te horen hadden gekregen dat ze hier geen asiel konden aanvragen, kwamen ze door bemiddeling van de Urdu kerk in Epe terecht.”

De kerken in Epe hebben het gezin bijna anderhalf jaar lang onderdak geboden. Op 7 maart dit jaar hadden ze in Nederland asiel kunnen aanvragen. Erdwin Stomphorst, lid van de Grote Kerk in Epe, is verontwaardigd. “Deze familie is één van ons geworden. Ze spreken de taal, gaan hier naar school, ze zijn volledig geïntegreerd. Wij vinden dat barmhartigheid boven regels staat.”

Ook de Pakistaanse Urdu kerk in Nederland, onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland, is bedroefd dat het gezin is opgepakt. “In Pakistan hoorde het gezin tot de Kerk van Pakistan, en in Nederland bezochten zij onze diensten”, aldus John William van de Urdu gemeente. De Kerk van Pakistan is al jaren een partnerkerk van Kerk in Actie. “wij vrezen voor hun leven als ze door Polen worden uitgezet naar Pakistan”.

Kerk in Actie blijft met de kerken in Epe en de Urdu kerk de ontwikkelingen rond dit gezin volgen, en dringt erop aan dat de familie Israël kan terugkeren naar Nederland om asiel aan te vragen.

Teken hier de petitie dat de familie Israël mag terugkeren naar Nederland om hier asiel aan te vragen.

Bid mee voor dit gezin, naar aanleiding van het gebed van ds. Kees Bulens, in de dienst in de Grote Kerk Epe, op zondag 4 maart jl.:

God,

U die ons de Tien Woorden hebt gegeven als regels ten leven, wij bidden U dat deze woorden ons telkens mogen inspireren om in verzet te komen waar dat leven wordt bedreigd.

Wij bidden U om na te denken welke rol wij kunnen spelen in het leven van een gezin dat weggestuurd is uit een land waar gastvrijheid langzamerhand een leeg woord dreigt te worden.

Wij bidden U voor hen die van huis en haard verdreven zijn, omdat zij hun geloof niet op hun manier mogen uiten, die de wreedheid hebben ervaren wat dat teweegbrengt, en die opnieuw hardheid zijn tegengekomen in de wereld waar zij naartoe zijn gevlucht.

Wij bidden U in het bijzonder voor de familie Israël, dat zij op hun weg mensen mogen tegenkomen die vol mededogen, begrip en durf zijn, die anders durven te beslissen dan het voor de hand liggende.

Amen.

25 mei - Hoe gaat het nu met de familie Israël uit Pakistan

Kerk in Actie kreeg vragen hoe het nu met het gezin gaat. Het gezin heeft een moeilijke tijd achter de rug. In het AZC in Polen is de situatie erg gespannen. We hebben contact gehad met de kerken uit Epe die het gezin vanuit Nederland nog steeds terzijde staan. Zij gaven aan dat met hun hulp en die van de Poolse kerken die ook meehelpen, ze proberen eigen woonruimte voor het gezin te regelen en o.a. materiële hulp geven. Het gezin wordt in ieder geval niet aan z'n lot overgelaten. Wij vragen uw voorbede voor het gezin en bedanken u voor uw belangstelling!

Kerk in Actie maakte een boek over christenen in Pakistan. Vraag Mensen van hoop gratis aan via de webwinkel.

Lees ook het artikel in EO visie, artikel in Reformatorisch Dagblad en artikel AD over de wake bij het Detentiecentrum Zeist.

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.