Internationale vrouwendag

Nieuws

donderdag 8 maart 2018Op internationale vrouwendag staat Kerk in Actie stil bij vrouwen in Noord-Oeganda. Veel vrouwen hebben daar te maken met huiselijk geweld. De trauma’s van een dertig jaar durende burgeroorlog, hebben nog steeds zijn effect op het gezinsleven in dit gebied. Sophia kan daar van meepraten: #MeToo.

Door oorlogstrauma's nog steeds huiselijk geweld

Van 1986 tot 2006 leed het noorden van Oeganda onder het geweld van Joseph Kony en zijn goddeloos Leger van de Heer. Het liet diepe sporen na in de samenleving. Tienduizenden gezinnen werden uit hun huizen verdreven. Velen vonden de dood. De rebellen ontvoerden op grote schaal kinderen om hen als kindsoldaat te laten vechten. Mensen raakten ernstig getraumatiseerd. Kinderen konden niet of nauwelijks naar school. Mannen vluchtten in drank en velen zijn nog steeds gewelddadig tegenover hun vrouwen.

Sophia wilde dood

Sophia woont met haar man en zeven kleinkinderen in een eenvoudige hut op het Oegandese platteland. Haar kinderen lieten de zorg voor de kleinkinderen aan haar over. De oorlog trok diepe sporen. Haar zoon werd ontvoerd door rebellen en kwam nooit terug. Zelf werd ze ook ontvoerd en gemarteld. De gevolgen hiervan bezorgen haar nog dagelijks pijn. Haar man drinkt te veel en wordt dan agressief, ook naar Sophia. Het werd zo erg dat Sophia haar leven niet meer zag zitten en dood wilde.

Traumaverwerking

Er kwam redding vanuit onverwachte hoek. Dorpsbewoners gaven haar op voor een programma voor traumaverwerking van de Mothers’ Union. Die training gaf haar nieuwe moed. Sophia vertelt: “Ik ben God dankbaar, dat ik nog leef. Ik probeer degenen die mij pijn deden, nu te vergeven. Ik put kracht uit Jezus’ woorden ‘Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen’.

Relatietherapie

Sophia gaat samen met haar man meedoen met de relatietraining van Mothers’ Union, zodat haar huwelijk kan herstellen en de vrede in huis weerkeert.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.