Moeders steunen helpt teruggekeerde straatkinderen

Nieuws

woensdag 14 maart 2018De organisaties C&D en KCV ontvingen vorig jaar 173 straatkinderen en 38 volwassenen in de dorpen in regio Karamoja in het droge noordoosten van Oeganda. Zij waren via de opvanghuizen Kayda en Dwelling Places in de hoofdstad Kampala weer teruggekeerd naar hun geboortegrond in het droge noordoosten van Oeganda. De veldwerkers bezoeken alle teruggekeerde kinderen en hun families regelmatig. Hoe gaat het nu met een aantal van hen?

  • De familie die het weesjongetje Lodongdong opvangt, kreeg 2 schapen en 1 geit, waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien.
  • De familie van Christine kreeg 300.000 shilling
  • De familie van Maria kreeg 70.000 shilling en een fiets
  • De familie van Udony heeft 2 eenden, 2 kippen, 2 schapen, 1 geit en een fiets
  • 20 kinderen op 11 scholen krijgen extra steun en schoolmaterialen. Daarvan zitten er negen in de 1e klas, zes in de 2e, twee in de 3e, twee in de 4e en één in de 5e klas.

Moeder Kinei redt zich goed

De steun aan moeders blijkt van groot belang om te voorkomen dat kinderen weer weg trekken uit Karamoja. Moeder Kinei kreeg na haar terugkeer met haar dochtertje uit Kampala mais, pinda’s en een schoffel (hak). Ze wist hiermee winst te maken, zodat ze een geit kon kopen. De geit raakte zwanger, waardoor ze nu twee geiten heeft. Er is veel voedsel te zien op haar erf. Deze moeder blijkt zich goed te kunnen redden. Ze vind haar dochter nog te jong om naar school te gaan, maar de veldwerkers proberen haar te overtuigen, dat haar kind volgend schooljaar wél naar school kan.

Agnes (7) en Joseph (12) gaan school

Agnes (7 jaar) woont bij haar moeder Angellasimon. Ze zit in de 1e klas van de basisschool. Agnes zegt dat de school fijn is en dat de leraren goed les geven. Haar moeder vertelt dat ze door de hulp nu voedzame sorgumpap is gaan brouwen, waar ze voldoende geld mee verdient. Ze is lid geworden van een spaargroep. Dochter Agnes groeit goed en helpt haar na schooltijd: ze zorgt voor haar babybroertje, ze doet de afwas. Moeder is blij dat ze terug is in Karamoja met haar kinderen. Ze wil nooit meer teruggaan naar Kampala, waar ze zo geleden heeft met haar kinderen.

Joseph is 12 jaar oud. Hij zit nu in de derde klas van de basisschool. Na schooltijd helpt hij zijn familie met huishoudelijk werk, zoals water halen en gaten graven tijdens het regenseizoen om regenwater op te vangen. Zijn moeder heeft dankzij de hulp die zij ontving een handeltje in zilvervis. Van de winst heeft ze onlangs een schaap kunnen kopen.

Alle schoolgaande kinderen vertellen, dat ze blij zijn dat ze op school zitten en dat ze nooit terug willen gaan naar Kampala. Die boodschap beïnvloedt ook anderen in hun dorp.

Hartelijk dank voor uw steun aan Kerk in Actie, waardoor Oegandese straatkinderen nu weer naar school kunnen gaan in Karamoja. Helpt u mee om ook andere straatkinderen deze kans te bieden? Lees meer op: www.kerkinactie.nl/karamoja

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.