Water is leven

Blog

vrijdag 2 maart 2018Inmiddels zijn de eerste twee conferenties van dit jaar alweer achter de rug. Het waren mooie dagen, met waardevolle gesprekken. Daarover in een latere blog meer. Dit keer iets heel anders: WATER.

De laatste weken kreeg ik veel vragen over de droogte in Kaapstad, en wat wij daarvan merken. Het is duidelijk een grote crisis, die eigenlijk al veel eerder dan afgelopen jaar begon. Er valt al een aantal jaar te weinig regen in het regenseizoen (winter). Daarbij komt dat er te weinig maatregelen zijn genomen om op andere manieren bruikbaar water te verkrijgen of te besparen.

Sinds het begin van de zomer zijn er nu dan toch waterrestricties van kracht – inmiddels zijn we op niveau 6B beland. Dat betekent dat we 50 liter water per persoon per dag mogen gebruiken. Voor alles in en om het huis. Wassen, koken, douchen, toilet, persoonlijke verzorging, enzovoort (reken eens uit hoeveel liter water je eigenlijk gebruikt voor alles). Wie teveel gebruikt riskeert een boete. Ook mogen zwembaden niet meer worden bijgevuld en auto’s niet worden gewassen.

Afgelopen maand was er een tijdje geen drinkwater meer verkrijgbaar in de winkels. Dat betekende voor ons: in de rij staan om onze 5-liter flessen te laten bijvullen bij een waterverdeelpunt. Ook proberen we steeds manieren te verzinnen om zoveel mogelijk water te besparen in huis. Zo vangen we water op tijdens de schaarse momenten dat het regent. Ook hebben we bijvoorbeeld, zoals veel mensen hier doen, de watertoevoer naar onze toilet afgesloten, en vullen we de stortbak met water dat we opvangen tijdens het douchen.

Pas hier in Zuid Afrika ben ik mij echt gaan realiseren hoe bevoorrecht ik ben. Dat ik maar een paar meter hoef te lopen, in mijn huis, om toegang tot water te hebben, terwijl er mensen zijn die hun huis uitmoeten om water te krijgen, bij een punt dat met honderden anderen wordt gedeeld. Pas hier ben ik mij gaan realiseren hoe gek het eigenlijk is dat we met schoon water ons toilet doortrekken, terwijl er mensen zijn die geen water hebben om te drinken.

De watercrisis doet mij extra beseffen dat toegang tot (schoon) water een groot voorrecht is. Daar bewust van zijn helpt om verantwoord met water om te gaan. Ga maar eens na waar je in jouw huis allemaal toegang hebt tot water (douche, toilet(ten), keuken, enzovoort). Kun je hier en daar iets van dat voorrecht inleveren, om het leven (voor anderen, voor de aarde, voor jezelf) een beetje beter te maken?

Water is leven in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.