Blog Nanjing - Chinareis april 2018, blog 4, door Gerrit en Tineke

Blog

dinsdag 24 april 2018Dit is het vierde en laatste blog/reisverslag van een reis in China, georganiseerd door Kerk in Actie, geleid door Hanneke van den Biggelaar, begeleid door Dandan, namens de United Bible Societies, en Tjeerd de Boer, in Hong Kong, en gemaakt door een heel enthousiaste en betrokken groep gemeenteleden van de Protestantse Kerk in Nederland, onder wie diakenen en (emeritus-) predikanten. We bezochten afgelegen bergdorpen en miljoenensteden, we zagen en kregen Bijbels in allerlei talen, we spraken met broeders en zusters van etnische minderheden, van stadskerken en theologische opleidingen, en kregen zo de unieke gelegenheid om nader kennis te maken met de gecompliceerde werkelijkheid van de kerk(en) in China.

Na onze dagen in Hong Kong, Kunming en Dali vertrekken we op donderdag 12 april voor de vlucht naar Nanjing.  Deze stad ligt op een vliegafstand van drie uur in noordoostelijke richting. We kunnen dus in alle rust de indrukken opgedaan in de prachtige stad Dali verwerken voor we voet aan de grond zetten in Nanjing.  De stad ligt in de provincie Jiangsu,  vlak bij Shanghai.

We gaan van 2200 meter hoogte naar 200 meter  hoogte en dat doet velen van ons gezelschap goed. Onderweg  van het vliegveld naar het hotel valt ons op hoe groen de omgeving is. Overal  waar mogelijk groeien bomen en struiken in verschillende kleuren. Keurig geknipte heggen geven de scheiding  aan tussen de rijbanen en de fietspaden. Zelfs de pilaren waar de viaducten op rusten zijn begroeid met klimplanten.

Na de lunch brengen we een bezoek aan een school voor kinderen met een autistische stoornis.
Amity%20remedial%20teaching.jpg
 

Het gebouw wordt ter beschikking gesteld door de overheid. De ouders krijgen een soort PGB om de extra zorg voor hun kind in te kopen bij o.a. deze school. Dit sociale project  wordt financieel ondersteund door Amity Foundation die op haar beurt weer ondersteund wordt door o.a. Kerk in Actie.

Amity Foundation, opgericht in 1985, is de eerste Chinese christelijke ontwikkelingsorganisatie.
Amity zet zich in voor armoedebestrijding. De organisatie richt zich op noodhulp, gezondheidszorg , landbouw en duurzaamheid. 

Na een  hartelijk ontvangst door enkele begeleiders krijgen we een rondleiding door het gebouw en zien we hoe er gewerkt wordt met de kinderen. We bezoeken twee klassen met kinderen die aan het werk zijn en ouders die met hun kind in een soort speellokaal spelen.  Dit is goed voor het contact tussen ouder en kind en tegelijkertijd leren ouders  hun kind te begeleidingen in motorische vaardigheden. Na de rondleiding is er gelegenheid voor het stellen van vragen. We praten over o.a. de intake procedure, methode van begeleiden, ontwikkelingsperspectief en  de mogelijkheden voor de kinderen  wanneer ze de school verlaten.

Het wordt ons wel duidelijk dat de toekomst voor deze kinderen niet gemakkelijk zal zijn. De begeleidster geeft nog aan dat ze  graag een  ander gebouw willen omdat dit verblijf niet meer aan de facilitaire wensen  voldoet. De ruimtes zijn te klein en bovendien ontzettend gehorig. Alle geluiden vanuit verschillende vertrekken zijn door het hele gebouw te horen en dat voor kinderen die baat hebben bij een prikkelarme omgeving.

Vrijdag 13 april.

Na een heerlijk ontbijt beginnen we de dag met een bezoek aan het seminarie in Nanjing.
Ook hier worden we hartelijk ontvangen door de directeur. We beginnen met een rondleiding door het gebouw. We zien een ruimte met een verzameling kruizen en de betekenis. Ook bezoeken we klaslokalen waar zich op dat moment nog enkele studenten bevinden. We krijgen gelegenheid met hen in gesprek te gaan. Ze vertellen dat de meeste studenten vanuit de provincie komen, Ze worden door hun eigen kerk uitgezonden om te studeren aan het seminarie.  De studenten geven aan dat ze na hun studie weer terug gaan naar hun  geboortedorp om daar als predikant het woord van God te verkondigen en aan het werk te gaan in de gemeente. Wat  ons raakt is de passie waarmee de studenten vertellen over hun studie  en hun verlangen het geleerde in praktijk te brengen. De studenten zitten het hele jaar in hetzelfde klaslokaal . Iedere student heeft daar zijn eigen tafeltje met daarop zijn boeken. Wanneer we enkele boeken inkijken waaronder een Bijbel, zien we dat er  veel aantekeningen in gemaakt zijn.

de%20studiebijbel.jpg

Na de rondleiding  gaan we om de tafel met de directeur van het seminarie en enkele docenten om informatie uit te wisselen. We spreken over de lessen die studenten volgen en de opbouw van de studie met 60 vakken waarvan 60% theologisch.  Een nieuwe opleiding voor diaconaal werk wordt nu ook aangeboden. Er zijn vele sociale problemen in de samenleving en die moeten worden aangepakt .  Natuurlijk staat de thee voor ons klaar en staan er schalen met vruchten voor ons op de tafel. Op onze vraag  hoe het met de ontwikkeling van het christelijk geloof  in Nanjing gaat, vertelt de directeur dat er elke week een kerk geopend wordt.  Dit geeft weer problemen met het  ‘aanleveren ‘ van  voorgangers . De directeur geeft aan dat in Nanjing  ‘kerk in actie’ zeker van toepassing is.

Prioriteit van het seminarie is het trainen en opleiden van predikanten en gemeenteleden trainen in theologische vorming zodat zij ook ondersteunend zijn aan de opbouw van de kerk.

Na de lunch vertrekken we  naar de grootste Bijbeldrukkerij ter wereld, Amity Printing Company.
De rondleiding door de fabriek is indrukwekkend.  Zoveel machines, zoveel mensen die rustig  aan het werk zijn en af en toe zien we een vriendelijk knikje of een glimlach.

Amity%20Printing%20hall.jpgAmity%20Printing.jpg

We zien  Bijbels in veel verschillende talen.  Ze worden gedrukt in 500 verschillende talen waaronder 11 in braille. Elke minuut rollen er 70 bijbels  van de band.  De bijbels en religie georiënteerde lectuur mogen in China alleen verkocht worden in de kerken. Na de rondleiding krijgen we uitleg over het ontstaan van en de werking binnen Amity Printing Company en mevrouw She Hongyu geeft uitleg over de Amity foundation.  Een deel van de winst die gemaakt wordt op het drukken van de bijbels en boeken worden sociale projecten, ouderenzorg en  bijbelscholen ondersteund. Ongeveer 25 % van de bevolking van Nanjing is 60 jaar of ouder. Voor meer informatie  kunt u  kijken op www.amity.org.cn                                                                                                                                                      Op de vraag wat de overheid doet aan het ontwikkelen en ondersteuning van sociale projecten wordt gezegd dat Amity  voorop loopt en dat men hoopt dat de overheid gaat volgen.  Met veel informatie,  een bijbel in het Chinees en Engels verlaten we  Amity Printing Company.

Het was weer een enerverende dag met veel ontmoetingen met bevlogen mensen.  Onze hoofden raken vol met alle informatie die tot ons komt.  Nog 2 dagen waaronder een treinreis met de hoge snelheidstrein, ook wel genoemd bullettrain, naar Shanghai, een kerkdienst en sightseeing.  Maandag zullen we terugvliegen naar Nederland met  onvergetelijke ervaringen en indrukken. 

Gerrit en Tineke

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.