Een andere kijk op de werkelijkheid

Blog

maandag 9 april 2018We hebben onze eerste twee conferenties van dit jaar achter de rug. De derde staat voor begin mei op de planning. Dit jaar is het thema ‘Alternative Economic Models’. Heel concreet dus: hoe zit ons land economisch in elkaar, wat moet anders, en wat heeft theologie en kerk daarmee te maken?

Rondom het onderwerp denken we na over de rol van de kerk in economische zaken, zoals ongelijkheid in levenstandaard en in toegang tot basale levensbehoeften. Elke predikant die op deze conferenties aanwezig is, heeft wel te maken met de directe gevolgen van economische ongelijkheid in zijn of haar gemeenschap.

Eén van de vragen die we bespraken was bijvoorbeeld: is er een ‘alternatief model’ te bedenken voor de verdeling van voedsel? Want is het niet zo dat op het moment dat je een prijskaartje aan voedsel hangt, je ook bepaalt wie er wel en wie er niet eet? Zolang je eten kunt betalen denk je daar waarschijnlijk niet over na, maar wat als je geen geld (meer) hebt voor eten?

Een andere vraag was de vraag van ‘land(onteigening)’. Land is een ‘hot issue’ in Zuid Afrika. Op allerlei manieren zijn mensen hier van hun land beroofd. Dit begon al met de kolonisatie van Zuid-Afrika, honderden jaren terug, vond z’n neerslag in diverse wetten en regels, en werd nog eens op scherp gezet tijdens apartheid.

De zwarte bevolking werd tijdens apartheid gedwongen ‘verplaatst’ naar zogenaamde ‘thuislanden’: plekken diep op het platteland, met slechte landbouwgrond en weinig economische mogelijkheden. Dat  zorgde er bijvoorbeeld voor dat veel mensen in de mijnensector gingen werken.

Van dit alles zijn de gevolgen tot op de dag van vandaag te merken: geen eigen grond voor velen, gebrek aan landbouwvaardigheden, ongelijke kansen op economische ontwikkeling. Maar ook: gebroken gezinnen, en verlies van eigenwaarde. Land is in Afrikaanse context diep verbonden met identiteit, met menswaardigheid, met ‘een stem hebben’.

Landonteigening betekent dus ook: beroving van je eigenwaarde en identiteit. Hierover in gesprek gaan helpt om beter zicht te krijgen op de problematiek en van daaruit te werken aan gelijkheid. Thema’s als ‘identiteit’, ‘belonging’ en ‘menswaardigheid’ blijken dan ook thema’s waar kerken een belangrijke rol in kunnen spelen. Zij kunnen het gesprek hierover in de eigen gemeenschap vorm geven. Mensen helpen diepere lagen van het complexe probleem boven te halen, verhalen te delen.

Ik merk dit jaar opnieuw dat het voor de kerkleiders heel belangrijk is om samen te komen en hierover te praten. Het reflecteren op zulke concrete thema’s geeft een andere kijk op de werkelijkheid. Een andere kijk die hard nodig is en blijft.

En dan hopen dat dit alles ook daadwerkelijk iets van verandering teweeg zal brengen. Wij blijven de lokale gemeenten daarin steunen, en ik ben blij dat mijn werk daar iets aan kan bijdragen.

Een andere kijk op de werkelijkheid in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.