EthiopiŽrs in de problemen door klimaatverandering

Nieuws

donderdag 5 april 2018Dat ons klimaat grilliger wordt, horen en zien we overal om ons heen. Je zult maar leven in een land, dat klimaatverandering niet veroorzaakt, maar wel lijdt onder de gevolgen. EthiopiŽrs zijn droogte gewend, maar de onvoorspelbaarheid van het huidige weer, maakt hen zeer kwetsbaar. Naast noodhulp blijft Kerk in Actie mensen daarom weerbaar maken om rampen in de toekomst te voorkomen.

Slachtoffers van klimaatverandering

Het zuiden en oosten van Ethiopië heeft de afgelopen drie jaren enorm te lijden gehad onder El Nino. Doordat oceanen opwarmen, raakt het weer van slag met extreme droogte en enorme regenval tot gevolg. Boer Demissie Degefa uit het dorp Buta Wagare weet hoe dat komt: “We weten hoe we met droogte moeten omgaan. Toch hebben we nu hulp van buiten nodig. Dat komt omdat het klimaat in de wereld verandert door CO2-uitstoot.”

8,5 miljoen mensen afhankelijk van voedselhulp

In 2017 was het opnieuw extreem droog in Ethiopië. Waterbronnen stonden leeg, oogsten mislukten, voedselvoorraden raakten op. Voedsel werd te duur voor arme mensen. Nomaden raakten op drift, op zoek naar water en voedsel voor zichzelf en hun vee. Het vee werd ziek, een deel stierf. 8,5 miljoen mensen raakten afhankelijk van voedselhulp.

Voedselhulp voor ruim 50.000 mensen

Kerk in Actie bood noodhulp: extra voeding voor kinderen en vrouwen. Ook kregen gezinnen geld om voedsel te kopen. Boerin Feleku Sime vertelt: “Ik kreeg zes maanden lang 35 euro per maand. Ik kocht sorghum, teff en gerst. Het was fijn om dat zelf te kunnen kiezen. Ik hield zelfs wat over voor schoolmaterialen voor mijn kinderen.” Mede door deze hulp stierf niemand in dit gebied door honger. Het voorkwam dat mensen hun vee of zaden gingen opeten. Want dat zou later problemen geven.

Vooruit leren denken

Arme mensen maken vaak keuzes voor de korte termijn. Boer Demissie Degefa denkt inmiddels wél vooruit: “We hebben hier twee regenseizoenen: april en september. Vlak daarvoor gaan alle boeren ploegen. Zodra de regen komt gaan we zaaien. Maar nu het zo extreem droog is, gaan mensen bomen kappen om die als houtskool te verkopen. Daardoor droogt de grond sneller uit en spoelen onze planten weg bij enorme regenbuien.” Hij weet de oplossing: “We moeten bomen en struiken planten. Dan voorkomen we dat vruchtbare grond wegspoelt.” Met uw bijdrage leren boeren dit.

Wat konden we in 2017 mede dankzij u in Ethiopië doen?

  • 4.000 jonge kinderen en 5.500 zwangere en borstvoedende vrouwen kregen 2 maanden energierijke voeding
  • 25.000 mensen (uit 5.000 families) kregen een voedselpakket
  • 15.550 mensen (uit 3.110 gezinnen) kregen een half jaar geld om zelf voedsel te kopen
  • 3.750 mensen hebben nu schoon drinkwater (door herstel van 4 waterputten en aanleg van 7 kilometer waterleiding)

Iedere euro aan preventie bespaart 7 euro noodhulp

Maart 2018 bracht Jeroen Jurriëns van Kerk in Actie weer een bezoek aan Ethiopië. Hij sprak uitvoerig met de lokale Ethiopische partners welke hulp geboden moet worden. Het dilemma blijft: hoeveel geld besteden we aan noodhulp en hoeveel aan preventie? De partners zeiden: “Zet genoeg in op preventie en weerbaarheid, want iedere euro daaraan besteedt, bespaart 7 euro noodhulp.” Dus daar gaat Kerk in Actie voor in 2018: waarschuwingssystemen bouwen om tijdig in te grijpen om honger te voorkomen. De nieuwste landbouwmethoden gebruiken, waarin mensen in groepen droogtebestendige zaden planten, goed water geven en de oogst goed opslaan. Mensen stimuleren om te handelen in zeep en snacks voor extra inkomsten. Spaargroepen ondersteunen, waarbij mensen ook lampen op zonne energie kunnen aanschaffen om de houtkap tegen te gaan.

Bedankt voor uw steun!

Zo moedigen boeren en boerinnen en de hulpverlenende kerken in Ethiopië elkaar aan om stand te houden in het droge klimaat. Dankzij uw hulp kregen in 2017 50.000 mensen voedselhulp en 3.750 mensen toegang tot schoon drinkwater. Dat heeft de levens van veel mensen gered en verbeterd. Ook in 2018 is noodhulp noodzakelijk. Maar daarnaast blijft Kerk in Actie inzetten op rampen preventie, want voorkomen is altijd beter dan genezen. Hartelijk dank voor uw steun!

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.