Hoe Juan Pablo er voor anderen wil zijn in Colombia

Persoonlijk verhaal

donderdag 26 april 2018In Colombia moeten maar liefst 1,5 miljoen kinderen werken. Zwaar en gevaarlijk werk moet ze doen, en lange dagen maken. Bovendien groeien ze vaak op in een omgeving met veel geweld en drugsgebruik. Stichting Kleine Arbeider is een bevlogen organisatie die onderwijs biedt aan deze kinderen om hun kansen op een betere toekomst te vergroten. Wekelijks krijgen 60 kinderen een vaktraining.

Juan Pablo (15) volgt een opleiding bij de stichting Kleine Arbeider, partnerorganisatie van Kerk in Actie. Op een dag hoorde hij van een van zijn vrienden hoe er op de stichting gewerkt werd en was zijn interesse gewekt. Thuiszitten en nietsdoen wilde hij niet langer. “Mijn vriend vertelde me van alles over het werk en toen dacht ik, dit wil ik ook leren,¨ aldus Juan Pablo.

Inmiddels volgt hij al een tijdje de opleiding zeefdruktechniek. “Ik voelde me hier vanaf de eerste dag thuis”, vertelt hij, ¨omdat iedereen hier om elkaar geeft en dat geeft een heel goed gevoel.¨

Er wordt met veel materialen gewerkt: kringlooppapier, drukstempels, kaarsen, textielwaren e.d. Het werken met papier-maché is favoriet bij hem. Helaas kan dit nu niet meer, omdat er geen waterreservoir meer is waarin het papier geweekt wordt. Ook het bedrukken vindt hij erg leuk om te doen. Het kostte Juan Pablo best wat moeite om deze techniek aan te leren: “Het is een heel nauwkeurig werkje. Als je nog niet gewend bent met de zeef om te gaan, komt er vaak op een kant meer inkt dan op de andere.¨ Telkens wanneer hij zich gefrustreerd voelde en op het punt stond om op te geven, herinnerde hij zich wat hij voelde toen hij voor de eerste keer geld ontving voor zijn creaties van papier-maché. “Het voelt echt goed te weten dat mijn spullen in Nederland worden verkocht en ik daar mijn geld mee verdien. Daar word ik heel blij van.¨

“Ik kom hier graag om te leren en bij mijn vrienden te zijn”, vertelt Juan Pablo. Ook de sfeer bij de stichting doet hem goed. Hij vindt het heel belangrijk dat organisaties als de Kleine Arbeider er zijn. Vooral omdat kinderen in zijn omgeving, waar bendes en drugs de boventoon voeren, gemakkelijk ontspoord raken. ¨Het is bij de Kleine Arbeider heel belangrijk dat je een ander helpt, en dat alles in een vriendschappelijke sfeer. Je kunt nieuwe dingen leren om die in de toekomst te gaan gebruiken.¨ Sinds hij hier werkt, wordt hij zich meer bewust van hoe goed het voelt als je iemand kunt helpen in je naaste omgeving: ¨Als er iemand is die hulp nodig heeft, dan ga ik hem of haar helpen.¨

Het is de droom van Juan Pablo om systeemtechnicus te worden en te werken met een aantal technieken die hij hier leert: “Ik wil iemand zijn waarop je altijd kunt rekenen op het gebied van werk en sociaal gebied. Ik wil iemand zijn op wie je altijd een beroep kunt doen, want daar ben ik voor”, besluit hij met een tevreden glimlach op zijn gezicht.

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.