Margarit bouwt een energiezuinige oven en deelt haar kennis

Persoonlijk verhaal

woensdag 11 april 2018Margarit is een vrouw van rond de 30 met drie kinderen. Ze woont in het dorp Elogun met ongeveer 1200 inwoners. In 2016 kreeg ze de kans om een vak te leren, samen met 35 andere vrouwen. Van zes gemeenten van de Anglicaanse kerk in Zuid-Soedan konden zes vrouwen meedoen met vaktrainingen. Ze konden kiezen wat ze wilden leren: vloeibare zeep te maken, brood en biscuits bakken of een innovatieve oven bouwen.

Margarit heeft zich vol overgave op de ovens gestort. Thuis in haar dorp heeft ze een oven gebouwd, waar ze met maar twee houtskooltjes een hele maaltijd kan bereiden. Voorheen kookte ze op drie stenen rond een open vuur om haar pannen op te zetten. Toen was ze minstens tien keer zo veel kolen kwijt. Trots laat Margarit de oven in haar tuin zien. Ze legt uit dat de modder in de oven heet wordt door de kolen en gaat borrelen. De oven blijft nog urenlang heet.

In haar dorp leidt Margarit een groep vrouwen, die nu ook bij hun huizen dit soort energiezuinige ovens aan het bouwen zijn. Ze willen in de toekomst ook ovens in hun huizen plaatsen, met een schoorsteen. Dan kunnen ze ook koken als het regent.

Deze ovens zijn veel zuiniger. De vrouwen zijn daardoor minder geld kwijt om kolen te kopen. Het is beter voor het milieu, omdat er veel minder houtskool nodig is en daardoor minder bomen worden gekapt.

Dankzij uw steun aan Kerk in Actie kan de diaconale organisatie van de Anglicaanse Kerk in Zuid-Soedan (ECS DARD) deze trainingen bieden aan vrouwen, die hun kennis weer doorgeven in hun dorpen. Samen geloven we in delen. Hartelijk dank!

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.