Zoveel indrukken -Chinareis april 2018, blog 2: Dali, door Nico, Renske en Hanneke

Blog

zaterdag 14 april 2018Na een verblijf van ruim 2 dagen in Hongkong, waar we een fijn verblijf hebben gehad in het Tao Fong Shan Christian Centre op de berg, verblijven we al weer ruim 7 dagen in China. Ondanks het goede voornemen om per bestemming te bloggen is het niet gelukt om eerder wat te plaatsen. We nemen u even mee in vogelvlucht waarna er door 2 deelnemers verteld wordt over ons verblijf in Dali. Vrijdag 6 april zijn we vanuit Hongkong naar Kunming gevlogen. Waar we in Hongkong gefascineerd gekeken hebben naar de skyscrapers, waar in 1 toren mijn hele geboortedorp kan wonen, laten we ons hier meenemen in de wondere wereld van China. De dagen in en vooral rondom Kunming zijn zeer intensief. Lange dagen met heel veel nieuwe indrukken. In Kunming bezochten we twee etnische minderheden, de White Yi en de Lisu. Tijd voor reflectie en schrijven was er nauwelijks. In een volgend blog zult u hier meer over lezen.

Op maandag 9 april zijn we met de trein afgereisd naar Dali. Een trein met alleen bedjes en wel drie boven elkaar.  We hadden gedacht dat we allemaal wel even zouden kunnen liggen en rusten. De hoogte, maar nog belangrijker de opstap naar de bedjes, liet de meesten toch besluiten op het onderste bedje te blijven zitten.  

foto%201%20bij%20blog%202.jpgDali%20bergen.jpg

Er werd zowaar een warme maaltijd, op bestelling, geserveerd en met het prachtige landschap aan ons voorbijgaand, arriveren we na  5 uur in Dali dat op ruim 2000 meter boven zeeniveau ligt en omgeven wordt door bergen die reiken tot boven de 4000 meter. Een lokale pastor van de Bijbelschool geeft ons een warm welkom op het treinstation.

Ons eerste bezoek  is de Bijbelschool  waar 300 studenten uit de county Dali in drie jaar worden opgeleid tot ‘preachers’ hulpprediker of vicaris. Op de binnenplaats worden we opgewacht door een grote groep studenten in verschillende klederdrachten die elk een etnische groep representeren. De CCC (China Christian Council) besteedt veel aandacht aan de eigenheid van de verschillende etnische minderheidsgroepen, zoals ook blijkt uit het streven naar de vertaling van de Bijbel in de verschillende etnische  talen. We worden onthaald op een schitterende  voostelling van zang en dans door groepjes studenten van verschillende etniciteiten met als motto ‘Praise God in the mountains

bijbelsch.jpgfoto%203%20bij%20blog%202.jpg

Dans en zang worden gezien  als belangrijke bronnen van spiritualiteit waar in het curriculum veel aandacht wordt besteed aan het bijbrengen van een liederen repertoire. Ook wij leveren een bijdrage met het zingen van ‘U zij de glorie’ en Niet als een storm als vloed’ in onze eigen taal, zoals we dat bij meerdere gelegenheden hebben gedaan.

 In het gesprek wat volgde ontstond er aan onze kant een merkwaardige veelzeggende misverstand: op de vraag wat het doel was van de Nederlandse opleiding van predikanten, wisten we niet direct een eenduidig antwoord te geven. Voor de Chinese studenten was het duidelijk: het verdiepen van het geloof en het uitdragen ervan onder niet gelovigen of in gemeenten. Indrukwekkend is dat wanneer je beseft dat aan het einde van zijn opleiding een ‘preacher’ meestal niet wordt bezoldigd maar een baan moet nemen of kleine ‘business’ moet starten om in zijn levensonderhoud te voorzien. We bezoeken de kerk die ruim 100 jaar oud is en midden in de winkelstraat  ligt en waarvan de deuren open staan. Deze dateert uit de tijd van de Engelse zending.  We verstoren het gebed van een vrouw die er zit als we binnen komen.

Dali%20social%20project.jpg

’s Middags brengen we een bezoek aan het ‘Social Work Team’ van de kerk gevestigd  op een kale etage in de miljoenenstad Xiaguan, 20 kilometer van Dali. Het lijkt nog het meeste op wat bij ons een inloophuis  voor drugsverslaafden is met dit verschil dat er Bijbelstudie bijeenkomsten zijn en dat er veel geestelijke liederen worden gezongen.  Het blijkt dat sinds 1997, toen na de culturele revolutie de grenzen meer doorlaatbaar zijn geworden, ook de drug China en vooral in de provincie Yunnan waar wij ons bevinden die die grenst aan Myanmar heeft gevonden.  We worden ontvangen door een groep van bezoekers die een leven van druggebruik achter de rug hebben maar nu clean zijn en regelmatig, soms dagelijks het centrum bezoeken waar ze aan Bijbelstudie doen. Ze zingen voor ons meerdere liederen begeleid door een harmonium en daarna vertellen een aantal hun persoonlijk verhaal over hun drugsverleden , het verstoten worden door de familie, vergeefse pogingen om af te kicken in de drugklinieken die er wel blijken te zijn en tenslotte hun leven zonder drugs wat zij danken aan de kracht geschonken door God.  Ze zijn ervaringsdeskundigen en  samen met enkelen vaste stafleden werken ze mee een de opvang van de strek wisselende bezoekers aan het centrum en noemen zich  de ‘Blessed and  healthy family’.  Wij zijn zeer geroerd en onder de indruk. 

Nico, Renske en Hanneke

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.