Een goed bestaan voor mijn kinderen, is alles wat ik wens

Persoonlijk verhaal

donderdag 24 mei 2018Het kleine Libanon herbergt een enorme stroom vluchtelingen uit buurland SyriŽ. Mensen die alles moesten achterlaten om een veilig heenkomen te zoeken. De oorlog duurt nu al ruim 6 jaar. Volgens officiŽle cijfers vangt Libanon zoīn 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen op.

Eén op de zes inwoners van Libanon is een Syrische vluchteling. En dat op een oppervlakte van nog geen kwart van Nederland. Voorzieningen schieten in het land aan alle kanten tekort. De crisis is te groot. Niet alleen is er te weinig water voor de overvloed aan mensen, de infrastructuur is ook volledig overbelast. De wegen zijn overvol, heel de dag door zijn er files. Er is een groot tekort aan huizen, waardoor huur en huizenprijzen de pan uit rijzen. In veel dorpen met vluchtelingenkampen is een tekort aan sanitaire voorzieningen voor alle mensen. Er zijn dorpen die letterlijk overspoeld zijn met vluchtelingen. 

In het filmpje hieronder is te zien hoe het leven is voor Syrische vluchtelingen in Libanon en Jordanië. Een moeder vertelt over het harde bestaan. Haar man is ziek en het leven is een dagelijkse strijd om te overleven. Hard werken en voor de kinderen zorgen. ¨Alles wat ik wens, is een goed bestaan voor mijn kinderen, ¨ is haar droom.

Kinderen naar school
Ook is te zien hoe Syrische kinderen in Libanon naar school gaan in het plaatsje Qab Elias. Vanuit de nabijgelegen vluchtelingenkampen worden ze elke dag van en naar school gebracht. In oktober 2017 bezocht Kerk in Actie-medewerker Feije Duim deze school ook: ¨Met Ds. Suheil Saoud bezochten we een school voor Syrische vluchtelingenkinderen in Qab Elias in de Bekaa vallei in Libanon. De school is een initiatief van de lokale Protestantse Gemeente. Het zijn vooral Syrische kinderen op deze school, de meeste Moslim. De school selecteert kinderen die anders geen kans maken op onderwijs door de armoede van de ouders. Zo voorkomen we een verloren generatie vluchtelingenkinderen die jarenlang op de vlucht geen onderwijs konden volgen. Daardoor dreigen ze geen aansluiting meer te vinden bij het reguliere onderwijs. Dat wordt een groot probleem als de situatie in Syrië weer langzaam normaal wordt, en ze terugkeren naar Syrië.¨

Kerk in Actie steunt via ACT - het internationale netwerk voor kerkelijke noodhulp - en de Raad van Kerken in het Midden Oosten, dit belangrijke werk. In Qab Elias krijgen 105 kinderen les in wiskunde, rekenen, natuurkunde en taal (waaronder Engels). Feije: ¨Het is een hartstikke leuke school. Het plezier van de kinderen spat er vanaf.¨

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.