'Er zullen levens verloren gaan'

Nieuws

donderdag 17 mei 2018Ruim 14 angstaanjagende dagen sjokte Ibram (9) samen met zijn familie door de oerwouden van Myanmar om de grens met Bangladesh te bereiken. De hele weg vreesde hij voor soldaten of lokale militiegroepen. Dat was acht maanden geleden. Nu, in het vluchtelingenkamp van Bangladesh Cox's Bazar, kijkt hij angstig naar de lucht, in afwachting van de donkere wolken nu het regen- en cycloonseizoen is begonnen.

K9qe19a0ee9mMA3G67J5idMqKKzAziP-tR13iLkg

 

Grote gevolgen van cyclonen

Cox's Bazar is een van de meest overstromingsgevoelige gebieden op aarde. Naast overstromingen zorgt de geografie van Bangladesh ook voor dodelijke stormen. Een cycloon in 1970 doodde 300.000 mensen. Een ander in hetzelfde gebied in 1991 liet 10 miljoen mensen dakloos. Cycloon Sidr, tien jaar geleden, vermoordde 10.000 mensen. De kans is groot dat de cyclonen het gebied dit jaar weer treffen, maar nu zijn er meer dan een miljoen nieuwe inwoners die slapen in tenten of bamboe en zeildoek. Hulporganisaties vrezen dat een tweede catastrofe de Rohingya zal treffen. "Er gaan dan zeker levens verloren", zegt Rob van Ooijen, woordvoerder van Kerk in Actie en ICCO. "Het is gewoon een kwestie van hoeveel."

Dat de gevolgen groot kunnen zijn bleek vorige week, bij de eerste heftige regenval. Rioleringen raakten verstopt en onverharde wegen, die als slagaders voor voedsel en brandstof dienen, werden een grote modderpoel. De plotselinge toestroom van vluchtelingen in Cox's Bazar hebben de situatie fundamenteel veranderd. De nederzettingen van Rohingya bevinden zich in 1.900 hectare bos dat beschikbaar is gesteld door de regering van Bangladesh. Boomwortels die ooit de kleigrond bij elkaar hielden, waardoor aardverschuivingen werden verminderd, zijn verdwenen en vele hellingen en waterwegen zijn verdwenen.

Cycloonpreventie

Bittere ervaringen hebben Bangladesh geleerd hoe je cyclonen en overstromingen moet aanpakken. Samen met de regering zetten ICCO en Kerk in Actie zich al jaren in voor het maken van gedetailleerde procedures om het publiek te waarschuwen en het verlies van mensenlevens te verminderen. In dit filmpje zie je hoe dit gedaan wordt:

Twee tips zijn cruciaal: naar hoger gelegen grond gaan en een stevige schuilplaats zoeken. Geen van beide zijn beschikbaar voor de Rohingya. Zo voelt Cox's Bazar voor veel vluchtelingen als een veilige haven uit angst voor het leger, maar is het tegelijkertijd een gevangenis. De meer dan 27 militaire controleposten rond de kampen beperken de vluchtelingen om te vertrekken en er is simpelweg niet voldoende geschikte grond om iedereen die gevaar loopt te verplaatsen.

Het helpen van de Rohingya om sterke huizen te bouwen is ook uitgesloten. Het publieke sentiment in Bangladesh begint de last van meer dan een miljoen ontheemden te voelen en het is een verkiezingsjaar. Bakstenen wegen en cementafvoeren zijn toegestaan, maar geen betonnen huizen. Die zouden, net als de aanwezigheid van scholen, kunnen suggereren dat de vluchtelingen definitief in Cox's Bazar blijven.

In plaats daarvan versterken de Rohingya hun tenten op elke mogelijke manier. Ze gebruiken zandzakken, sterker touw en plastic flessen gevuld met vuil om hun tenten op zijn plek te houden. "De verwoesting die we verwachtten, zal waarschijnlijk gebeuren," zegt van Ooijen. "Er is zoveel dat je kunt doen met zeildoek en bamboe, maar ook dat houd het bij aardverschuivingen of overstromingen."

Als de regen eenmaal komt kunnen de Rohingya, die al generaties lang worden vervolgd in Myanmar, geen kant uit. Met alle gevolgen van dien. Mochten ze niet rechtstreeks getroffen worden door de overstromingen of cyclonen, dan is de kans groot dat ze worden besmet doordat aanwezige ziekten, zoals cholera, zich sneller verspreiden.

 

 

 

 

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.