Gevluchte Rohingya in levensgevaar door regenseizoen

Persoonlijk verhaal

woensdag 16 mei 2018Een miljoen Rohingya die voor het geweld in Myanmar gevlucht zijn naar Bangladesh zijn opnieuw in levensgevaar. Nu het cycloonseizoen is aangebroken zullen door hevige regenval delen van de vluchtelingenkampen onder water komen te staan en tenten wegspoelen. “Het is onvoorstelbaar wat deze mensen voor hun kiezen krijgen”, aldus Rob van Ooijen die namens Kerk in Actie een bezoek bracht aan het gebied.

“Na een korte reis vanuit het toeristische Cox’s Bazar kom ik aan in Kutupalong, met 300.000 vluchtelingen het grootste Rohingya-kamp. Daar word ik ontvangen in een kindvriendelijke ruimte waar de kinderen overdag worden opgevangen door samenwerkingspartners van Kerk in Actie.”

Merendeel kind

Van de vluchtelingen die in Bangladesh zijn aangekomen is ruim 70 procent kind. Veel Rohingya hebben wellicht door de primitieve levenswijzes grote gezinnen en dus zitten de kinderprogramma’s overvol. Nadat de vluchtelingenstroom in augustus 2017 op gang kwam doneerde u als kerken en donateurs voor hulp. Het is mooi om te zien dat het geld daar goed terechtkomt.

De kinderen ogen heel blij en tevreden. Ze zingen liederen, knutselen en psychische ondersteuning. Als je even verder kijkt dan het eerste gezicht, dan zie je dat de kinderen al veel hebben meegemaakt. Dat wordt bevestigd als we met Sossib (9) naar zijn tent lopen en in gesprek komen met zijn ouders. Ze hebben routes van 60 kilometer te voet afgelegd en onderweg afgrijselijke dingen gezien. Familieleden die werden vermoord en huizen die zijn verbrand. Ze hopen nooit meer terug te hoeven keren in Myanmar en ze zijn blij dat ze in Bangladesh even veilig zijn.

Overstromingen en cyclonen

Bangladesh lijkt haar best te doen om alle Rohingya op te vangen. Maar dat valt niet mee in een land dat al zo dichtbevolkt is (ruim 1000 inwoners per vierkante kilometer), veel armoede kent (gemiddeld inkomen van 200 euro per maand) en geteisterd wordt door natuurrampen. De grote vraag is wat er met de tenten gebeurd als het regenseizoen aanbreekt en er kans is op overstromingen en cyclonen.

De tienduizenden tenten in het kamp zijn op heuvels gebouwd en staan dicht op de randen. Ze kunnen als dominostenen van de berghellingen spoelen. Ik houd mijn hart vast. Na twee dagen vliegen wij weer terug. Op het strand van Cox’s Bazar probeer ik, in afwachting van onze vlucht, te verwerken wat ik heb gezien. Ik realiseer me dat de wereld oneerlijk is verdeeld. Menig toerist die een cocktail besteld. Wij straks weer veilig in Nederland. Maar Sossib blijft daar. In afwachting van de moesson. Het laat me niet los.”

Kerk in Actie steunt de Rohingya-vluchtelingen onder meer met voedsel- en hygiënepakketten. Uw gift voor deze hulp is zeer welkom, via bijgevoegde acceptgirokaart of op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 o.v.v. Bangladesh.

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.