Hoe Edgar zijn leven terugkreeg door de lessen bij Cedepca

Persoonlijk verhaal

donderdag 17 mei 2018"Het beste cadeau wat ik kreeg van Cedepca was mezelf terugvinden¨, vertelde Edgar Chen Bac tegen de raad van bestuur van Cedepca USA tijdens hun bezoek aan Guatemala. Hij is erg enthousiast over de bijbelstudie-cursussen bij Cedepca. Zijn leven is hierdoor totaal veranderd.

De lessen gaven hem een plaats in de maatschappij die hij van tevoren nooit had kunnen bedenken: zijn huidige positie als directeur van Onderwijs voor provincie Alta Verapaz. Edgar houdt toezicht op 3.000 openbare scholen met in totaal 300.000 studenten.

Vergeving
Net als veel andere studenten die les krijgen bij Cedepca, had hij al verschillende titels behaald. Maar de studie bij Cedepca leerde hem iets wat hij nog niet eerder had gehoord: dat de boodschap van verzoening door het evangelie betekende dat hij bij zichzelf moest beginnen. ¨Voordat je anderen kunt vergeven, moet je eerst jezelf vergeven¨, vertelt Edgar, ¨veel mensen denken dat ze christen zijn omdat ze naar de kerk gaan, maar bij Cedepa leerde ik dat dit veel verder gaat, namelijk dat Jezus hét leven is.¨

Grote verandering
De jeugd van Edgar was niet makkelijk. Zijn vader liet het gezin in de steek toen Edgar heel jong was, daardoor groeide hij op in armoedige omstandigheden. Toen hij naar school ging, sprak hij de Maya-taal van Kekchi, terwijl hij les kreeg in het Spaans. Dit gaf veel problemen. Leraren vonden hem idioot en sloegen hem als hij iets niet begreep. Jarenlang droeg hij deze woede en frustratie met zich mee. Ook toen hij bij Cedepca ging studeren, was hij deze afschuwelijke periode uit zijn jeugd nog niet vergeten. Toen hij via Cedepca de kans kreeg naar de Verenigde Staten te gaan om daar een tijdje te studeren in het ¨Verzoenings- en Zendingsprogramma in Centraal-Amerika¨, bracht dit voor hem een grote verandering. Het project zette hem aan het schrijven, hij kon zijn verhaal vertellen, en zijn frustraties uit het verleden vonden een uitweg. ¨Vanaf toen¨, aldus een emotionele Edgar, ¨kon ik pas gaan leven zoals Jezus dat van mij wil¨. Zeven jaar geleden vergaf hij zijn vader en vroeg hij zijn vader zelf ook om vergeving. ¨God hielp mij door hele moeilijke momenten, zodat ik zelf ook weer anderen hierin kan helpen. De lessen bij Cedepca veranderden hem voorgoed. Hij ziet dingen nu op een andere manier, wat zijn relatie met familie en vrienden ten goede komt. Ook kan hij nu anderen aanmoedigen. In 2014 begon hij te werken in het gemeentehuis van stad buiten Cobán. Hij ontwikkelde er een geweldspreventieprogramma. Zijn filosofie hierin was, ontwikkeld door de lessen bij Cedepca, dat de dialoog altijd voorop staat. 

Niet teleurstellen
Toen de positie bij Onderwijs voor de hele provincie vorig jaar vacant kwam, solliciteerde Edgar. In deze nieuwe functie pleit Edgar voor een mentaliteitsverandering, zodat Maya-kinderen niet meer gedwongen worden om Spaans te leren voordat ze iets anders leren. Veel basisschoolleerlingen moeten klassen overdoen omdat er alleen maar lessen in het Spaans worden gegeven. ¨Het is belangrijk dat we kinderen eerst taalvaardigheid leren, voordat ze ook Spaans gaan leren. En dat ze in 2 talen kunnen afstuderen,¨ aldus Edgar. Ook stimuleert hij schaakprogramma´s, omdat deze sport, omdat deze rekenvaardigheid en logisch denken bevordert. Edgar is erg bevlogen in zijn nieuwe rol. ¨God gaf mij de mogelijkheid voor deze positie en ik wil Hem niet teleurstellen.¨

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.