Pinksterzondag

Blog

zondag 20 mei 2018Op een Pinksterzondag als vandaag, werden we uitgezonden vanuit de Brugkerk in Amersfoort, tijdens een gezamenlijke dienst van de Protestantse wijkgemeente en de Chinese Christelijke Gemeente. Nu, vijf jaar later, beginnen we ons, op zo’n zelfde mooie Pinksterzondag voor te bereiden op de weg terug. Stap voor stap: er is nog heel wat af te wikkelen, hier in Hong Kong en in de regio.

Aan het Luthers Theologisch Seminarie (LTS) zijn er de laatste lessen van het semester, de lessen waarin studenten vertellen over hun eindwerkstuk en hoe zij de cursus hebben gevonden. Dat is altijd al een nostalgisch moment en nu in het bijzonder. In dit voorjaarssemester gaf Tjeerd de cursus Religie en Cultuur. Met studenten uit Hong Kong, Taiwan, Myanmar en Zuid-Afrika was het perspectief werkelijk internationaal. Zo legde Anthony uit Taiwan zijn (niet-Chinese) aboriginal achtergrond uit, de studenten uit Hong Kong benadrukten hun lokale cultuur, die voor hen vooral ‘Hongkongs’ is, eerder dan Chinees. De studenten uit Myanmar komen van verschillende etnische minderheden, Kachin en Chin (Mara), en leven in een gespannen verhouding tot hun nationale context. De Zuid-Afrikaanse student Carlos woont al vele jaren in Hong Kong, hij is jeugdwerker in de baptistenkerk, en is trots op zijn Zulu-afkomst en African Initiated Church. De cursus was als geheel een gezamenlijke belevenis van wat theologie-in-context, in de praktijk, nu werkelijk betekent. Wat betekent het, als je als christen behoort tot een (in alle opzichten) kleine minderheid in landen met overweldigend grote anders-religieuze meerderheden? Hoe belangrijk wordt dan het besef dat geloof ook cultuur en identiteit is?

IMG%2020180520%20155308.jpg

De andere cursus die nu wordt afgesloten is een nieuw ontwikkelde, over de theologische en pedagogische perspectieven van catechese en godsdienstonderwijs (kortweg: Christian Education), over geloofsoverdracht en over de relatie tussen traditie en bekering. Opvallend genoeg zijn aan het LTS de meeste Chinese studenten én docenten, uit Hong Kong en mainland China, ‘nieuwe’ christenen, eerste generatie, de eersten in hun familie. Anders dan de studenten uit de regio, voor wie het christendom een fundamenteel deel is van hun traditie. De vraag naar hoe je geloof over te dragen aan anderen, je familieleden om te beginnen, is uiteraard dezelfde voor iedereen.

IMG%2020180520%20155431.jpg

Kathleen had haar gebruikelijke activiteiten, als ambassadeur voor The Mekong Club, bij de Europese Kamer van Koophandel en als medeoprichter van Bright Hong Kong. Ze gaf haar gebruikelijke lessen op de Hong Kong Baptist University en is nu uitgenodigd door Fudan University in Shanghai, om daar in juli gastcolleges te geven als onderdeel van de zomerschool. Voor haar docentschap mensenrechten aan de Asian University for Women was ze weer een paar weken in Bangladesh, Chittagong, waar ze dit jaar ook gevraagd was te spreken tijdens de indrukwekkende viering van het tienjarig bestaan van deze unieke universteit. 

IMG%206154.png

Straks, in juni, wordt aan het LTS het academisch jaar traditioneel afgesloten met de plechtige uitreiking van de verschillende bullen (bachelor, master, doctor), dit jaar in de Truth Lutheran Church. Daarna bezoekt, en dat is ook traditie, het docentencorps een van landen waar een netwerk van LTS-alumni is ontstaan: dit jaar in Laos.

Zo ronden we af en kijken we alvast vooruit naar de volgende stappen in ons leven, straks weer in Nederland. We denken na over manieren waarop we onze ervaringen hier in Hong Kong en dit deel van wereld, gekoppeld aan onze eerdere ervaringen in Latijns-Amerika, het best kunnen delen en dienstbaar maken, in Nederland en daarbuiten. 

Pinksterzondag

In ‘onze’ Kowloon Union Church (KUC) ging het vanmorgen over de kracht van de Heilige Geest, de Geest die waait waarheen zij wil, die inspireert en in beweging (heel letterlijk uitgebeeld door de KUC-dansgroep) zet. Met die beweging gaan we mee.

IMG%2020180520%20123331.jpg

Happy Pentecost, wensten we elkaar, vanmorgen, Gelukkig Pinksteren, wensen we iedereen toe.

Hong Kong, 20 mei 2018  

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.