Umntu ngumntu ngabantu

Blog

dinsdag 15 mei 2018Als ik het leven in (Zuid-)Afrika zou moeten typeren in een paar woorden, dan zouden het deze woorden zijn. Umntu ngumntu ngabantu (ubuntu). Ik ben omdat wij zijn. A person is a person through / because of other people.

Het zijn woorden waarvan ik de betekenis vaker voel en ervaar dan dat ik ze precies kan uitleggen. Zo bijvoorbeeld ook afgelopen weekend.  

Zaterdag was er een groot event in één van de townships bij Kaapstad om fondsen te werven voor een organisatie waar Patrick de afgelopen maanden bij betrokken is geraakt, Starting Chance. Deze organisatie richt zich op early childhood development, een belangrijk aandachtsgebied in Zuid-Afrika. Beginnen met goed onderwijs en opvang voor de kleinsten geeft hen kans op een betere toekomst.

Bijna 1000 kinderen en hun ouders waren uitgenodigd om samen te komen eten en spelletjes te doen. Patrick heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om dit event een succes te maken en ik had de eer om zaterdag als vrijwilliger te mogen ondersteunen.

Ik merk dat ik op dagen als deze voel waar het leven hier (maar ook het leven in het algemeen) voor mij om gaat. Hier, midden in de gemeenschap, gebeurt het ‘echte leven’. Hier voel ik wat het betekent om samen te leven en elkaar nodig te hebben. Ik heb de kinderen in de ballenbak nodig om mij te leren te genieten van het leven. Ik heb de moeder met het kind op de rug nodig om te leren wat zorg en doorzettingsvermogen is. Ik heb de gemeenschap nodig om mijn eigen plek te ontdekken.

20180512%20115152.jpg

In deze gemeenschap ervaar ik dat we ‘zijn door de ander’. Ik ben niet compleet zonder anderen. Ik ben deel van een groter geheel, en iedereen is nodig in dat geheel. Ubuntu gaat om openstaan voor anderen, en meevoelen met de ander als er sprake is van blijdschap en geluk, of juist van onderdrukking of lijden.

Het is de ‘grondfilosofie’ van Zuidelijk Afrika en tegelijk één van de grootste uitdagingen in deze context, waar in praktijk dat geheel vaak uiteenvalt in kleine delen, die vijandig tegenover elkaar staan. Maar het blijft iets wat ik in het dagelijks leven steeds tegenkom, in grote en kleine dingen.

Iets wat mij ook doet realiseren hoezeer ik vaak alleen op mezelf gericht ben. Ik heb het nodig om te blijven leren wat het betekent om samen te zijn en te delen in elkaars leven. Om te blijven beseffen dat, ondanks (of eigenlijk juist dankzij) verschillen, we niet zonder elkaar kunnen in het grotere geheel.

 

Umntu ngumntu ngabantu in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.