678 boerinnen en boeren samen sterker in Rwanda

Nieuws

donderdag 14 juni 2018In het kleine dichtbevolkte Afrikaanse land Rwanda leeft zeventig procent van de inwoners van de landbouw. Omdat er te weinig grond beschikbaar is voor alle inwoners, leeft veertig procent onder de armoedegrens. Met de genocide van 1994 nog vers in het geheugen, is er nog veel onderling wantrouwen tussen inwoners. De diaconessen van Abaja ba Kristo (Ga met Christus) ondersteunen de armste boeren en boerinnen in hun regio. Wat gebeurde er in 2017?

277 mensen kregen landbouwtraining

In 2017 kregen 99 boeren en 178 boerinnen een landbouwtraining. Boerinnen zijn meestal in de meerderheid, omdat zij een groter aandeel leveren in de landbouw. Boerin Verene verbouwt bonen. Ze leerde hoe ze met beter zaad en betere irrigatie nu meer kan oogsten. Haar cursusgroep bestond uit twintig boeren en boerinnen. Ze vertelt dat ze altijd het gevoel had, dat ze er alleen voorstond. Nu wisselen ze onderling ervaringen uit over verschillende gewassen en is er meer solidariteit. Verene gaat haar kennis delen met de boerengroep in haar eigen dorp.

Samen sta je sterk

De diaconessen stimuleren alle boeren in hun regio om hun krachten zo te bundelen. Ze leren van elkaar en staan er niet meer alleen voor. In 2017 hebben ze 40 groepen begeleid van tien tot twintig mensen. Totaal 678 mensen, waarvan het grootste deel boerinnen (506). Vijftien groepen waren in 2017 nieuw gestart. Zij kregen totaal 62 geiten, 3 varkens en 60 startpakketten om champignons te kweken. Champignons zijn gezond, omdat ze rijk zijn aan proteïne. De varkens bleken minder populair, omdat die eerder ziek kunnen worden. Daarom kreeg iedere groep die voor varkens koos daar nog 155 euro bij om ziekte op te kunnen vangen. Tien groepen zijn inmiddels in staat een coöperatie te vormen.

Spaargroepen vormen

De diaconessen helpen groepen om samen geld te gaan sparen. Alle groepsleden kunnen om beurten geld lenen uit de pot lenen en voor kleine investeringen, zoals de aanschaf van nieuwe landbouwgewassen of het starten van een kleine bedrijfje of voor een ziektekostenverzekering. De deelnemers sparen meestal 20 tot 50 cent per week.

20.000 groente en fruitgewassen

De boeren en boerinnen hebben bijna 20.000 groente- en fruit-gewassen geplant. Vanwege de verkiezingen die in september 2017 plaatsvonden, is dat minder dan de 60.000 die men wilde planten.

Rupsenplaag met succes bestreden

In 2017 waren er 15 demonstratie-velden: 14 met maïs en 1 met bonen. Dat moet ieder jaar rouleren, omdat de grond anders uitgeput raakt. Er was een rupsenplaag, die men goed heeft kunnen bestrijden, maar er wel voor zorgde dat de oogst tien procent lager uitviel.

Waarover waren de deelnemers vooral enthousiast?

 • Dat ze elkaar kunnen steunen
 • Samen sparen
 • Samen bidden
 • Werkschema nakomen
 • Trainingsruimte en het trainingsmateriaal
 • Leergierige deelnemers
 • Bezoek aan demonstratie-velden
 • Er wordt rekening gehouden met het niveau van deelnemers
 • Goede docenten
 • De stimulans om het geleerde ook in de praktijk te brengen

Wat was men niet zo tevreden over?

 • Een aantal mensen konden niet lezen en schrijven
 • Een aantal mensen hadden moeite met verandering
 • Kleine kinderen die aandacht opeisten
 • Oude mensen die vermoeid raakten
 • Mensen die te laat kwamen
 • Te veel theorie
 • Mensen die hun mobieltjes lieten aanstaan

Wat waren leerpunten?

 • Juli en augustus zijn het meest geschikt om dit soort groepen te vormen, omdat het dan rustiger is in de landbouw.
 • Alleen mensen toelaten, die kunnen lezen en schrijven en gemotiveerd zijn om te veranderen.

Bedankt voor uw bijdrage namens deze 678 boerinnen en boeren in Rwanda!

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.