Kerkelijk initiatief in pop-up-store

Nieuws

donderdag 7 juni 2018We kennen het inmiddels allemaal: leegstaande winkelpanden. In Duiven stelt de gemeente een aantal lege panden beschikbaar als pop-up-store voor initiatieven van burgers. De kerk in Duiven had prachtige ideeŽn: eerst zat dominee Jolande van Baardewijk in het pand als pop-up dominee. En sinds 5 juni heeft de kerk in de zomermaanden een eerlijke kledingwinkel in het pand!

Nadenken over verhaal achter je kledingaankoop

Hoe doet die protestantse kerk dat? Waar halen ze die eerlijke kleding dan vandaan? Initiatief-nemer Mieke Lesuis van de werkgroep ‘Eerlijke kleding’ legt uit: “We verkopen hier niets. We willen de discussie over kinderarbeid in de textielindustrie op gang brengen. Dat mensen zich bewust worden van het verhaal achter hun kleding-aankopen. Als je daarover nadenkt, dan wil je dat toch niet? Dan moet je die goedkope blouse of broek niet willen kopen. Kinderen horen niet in een fabriek te werken, ze horen naar school te gaan.”

Kinderen uit de Indiase kledingindustrie halen

De protestantse kerk in Duiven ondersteunt het werk van Kerk in Actie in de textielstad Tirupur India. Honderd medewerkers van de organisatie SAVE en 1600 Indiase vrijwilligers zetten zich daar in om Tirupur vrij te krijgen van kinderarbeid. In mei ontmoette Mieke de Indiase Mary Valakya, die op uitnodiging van Kerk in Actie in Nederland was.

Blijf vragen stellen aan kledingwinkels

Mary bedankte kerken voor hun steun aan hun werk in India, maar ze riep ook op tot actie in Nederland tot de boodschap landde: “Now we are talking!” Haar oproep aan Nederlandse consumenten: “Blijf vragen, alsmaar vragen of het kledingstuk dat je koopt zonder kinderarbeid of moderne slavernij gemaakt is.” Op de tegenwerping: “Ja maar, dat weten die kledingverkopers toch niet?” antwoordt ze resoluut: “Doe het toch. Alleen als consumenten massaal in actie komen, gaat er werkelijk iets veranderen. Blijf het vragen, tot het laatste kind uit de fabrieken verdwenen is!”

De pop-up-store

In Duiven opende op 5 juni de dominee de pop up-winkel, gekleed in een juten zak met opschrift: “Ik zit in zak en as”. Bezoekers kunnen onder het genot van een kop fairtrade koffie filmpjes zien over kinderarbeid en de Indiase aanpak om dat op te lossen. Terwijl ze onder de waslijn vol eerlijke een foute kleding lopen, kunnen ze allerlei informatie inwinnen over kinderarbeid in de textielindustrie. In een kleine wasmachine wordt de ‘vuile kleding’ schoon gewassen. Kinderen kunnen tasjes beschilderen, aankleedpopjes maken en sjoelen. Ook kunnen mensen kleding ruilen of inleveren voor het Leger des Heils.

Minder kleding kopen

Mieke Lesuis benadrukt: “Al zouden mensen maar besluiten wat minder kleding te kopen en niet alleen te gaan voor goedkoop. Kinderarbeid de wereld uit krijgen is een proces. We willen proberen dat proces een impuls te geven."

De pop up-winkel in de Elshofpassage in Duiven is vanaf 5 juni tot en met september 2018 iedere week geopend op dinsdagochtend en vrijdagavond. Kom gerust een kijkje nemen.

Lees de weblog van Kerk in Actie medewerkster Elise Kant.
Lees meer over de actie van de protestantse kerk in Duiven.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.