Kracht in tegenspoed

Persoonlijk verhaal

maandag 11 juni 2018Mayra Alexandra (25) en haar gezin hebben een loodzware tijd achter de rug. Haar man werd slachtoffer van een aanslag in Cúcuta, een plaats ten noorden van Santander. Hij verloor zijn baan en raakte werkloos. Een zware tijd voor het gezin brak aan. Ze besloten samen met hun kinderen van 6 en 1 jaar naar Bogotá te vertrekken, in de hoop op een beter bestaan.

Mayra: “Ik verloor mijn vader op twaalfjarige leeftijd. Hij werd gedood in ons buurland Venezuela. Mijn moeder en mijn broers moesten weer een nieuw leven zien op te bouwen zonder hem. Dat was moeilijk, maar is wel gelukt.¨

Op haar 19e kreeg Mayra haar eerste kind, een dochter. ¨Ik werd alleenstaande moeder omdat de persoon met wie ik samenleefde helaas anders was dan dat hij zich had voorgedaan. Drie jaar later leerde ik Jonathan kennen. Met hem ben ik een gezin gaan vormen, samen met mijn dochter. Samen kregen we nog een dochter. Ik zie haar als een geschenk van God.¨

Aanslag
¨Mijn man heeft een baan in de bewakingsdienst. Ik wist niet dat bij de medewerkers al twee weken hun salaris werd ingehouden in de vorm van een afbetaling voor een vaccinatie. Hier moest iedereen aan meewerken en het zou nodig zijn om je baan te behouden. Mijn man vond dit niet eerlijk en vroeg me of ik met hem wilde meegaan naar zijn werk om zijn salaris te innen. Samen met de baby gingen we op pad. Ik besloot om in het park te wachten. Ik schrok enorm toen ik bericht kreeg van de politie. Er was een aanslag geweest en ze hadden mijn man naar het ziekenhuis gebracht, omdat hij veel bloed had verloren. Hij had een kogel in het gezicht gekregen. Dit had zijn gehemelte verbrijzeld. Ondanks een chirurgische ingreep heeft hij een verlamming aan zijn stembanden en het strottenhoofd overgehouden. Hij praat nu hees en hierdoor heeft hij moeten stoppen met zijn werk.¨

Vertrek naar Bogotá
Het gezin besloot om naar Bogotá te vertrekken, in de hoop op een beter leven. Ze voelden een sterke wil om te vechten voor hun bestaan. Mayra voelde zich soms machteloos, want ze kon niets doen voor haar man, zodat hij zich beter voelde. ¨Hij reageerde gefrustreerd en verbitterd. Had sombere buien, voelde zichzelf een mislukkeling en wilde liever dood zijn.¨ Gelukkig vond Mayra de kracht om staande blijven. Ze bad tot God om staande te kunnen blijven en de problemen aan te kunnen. ¨Ik weet dat God alles weet en dat hij ons plaatst op de plek waar we moeten zijn.¨

Moed houden
Ondanks de moeilijke omstandigheden wist Mayra verder te gaan. Ze zocht naar mogelijkheden om te kunnen werken, zodat ze haar gezin kon onderhouden. In Bogotá kwam Mayra in contact met de medewerkers van Mencoldes, partnerorganisatie van Kerk in Actie. Ze leerde er met nieuwe situaties in een stad als Bogotá om te gaan. “Ik ben zo dankbaar dat ik de mensen van Mencoldes heb mogen leren kennen. Dankzij hen heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik voel me nog wel machteloos als ik naar mijn man Jonathan kijk. Vroeger was hij zo actief en nu is hij zo boos om wat hem is overkomen. Maar ik heb de overtuiging dat God hem niet voor niets in leven heeft gehouden na de aanslag. Daarom moeten wij het geloof niet verliezen en blijven vechten. Elke dag wachten ons weer nieuwe grote dingen. Daar ben ik van overtuigd.¨

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.