1 juli

Blog

zondag 1 juli 2018Het is vandaag Hong Kong-dag, de dag dat Hong Kong een Speciale Administratieve Regio (SAR) van China werd, 21 jaar geleden. Een dag van plechtigheden en vuurwerk, en een van dag van demonstraties voor (meer) democratie. Hong Kong is een SAR met een eigen (min of meer democratische) constitutie waarin bepaalde burgerrechten zijn vastgelegd, een eigen munteenheid, een eigen taal en schrift, eigen verkeersregels, een eigen politiemacht en zo meer. De enige overheidstaken die door het ‘mainland’ worden geregeld zijn buitenlandse zaken en defensie.

Een ander voorbeeld van het eigene is het gevangenissysteem. In Hong Kong zijn er zo’n 25 penitentiaire inrichtingen, voor mannen, vrouwen, jongeren. Het fundamenteel verschil met China is dat gedetineerden bezocht mogen worden en dat er een uitgebreid gevangenispastoraat mogelijk is. Zo zijn er geestelijk verzorgerse en is er een christelijke vereniging van vrijwillige bezoekers (http://www.ksa.org.hk ). 

In onze nu bijna afgelopen jaren in Hong Kong hebben we deel uitgemaakt van dat pastoraat, van met name het bezoeken van buitenlandse gedetineerden, hier ‘other nations inmates’ genoemd.  Op verzoek van de rooms-katholieke en protestantse pastores heeft Kathleen geregeld enkele Surinaamse en Latijns-Amerikaanse gedetineerden bezocht en maakte Tjeerd deel uit van veertiendaagse of maandelijkse ‘Bijbelklassen’.  Kathleens bezoeken waren individueel, letterlijk spreekuren, achter glas en met microfoon, de Bijbelklassen groepsbijeenkomsten van tussen de tien en zestig mannen. Het feit dat we allebei, ooit in Kerk in Actie-verband, Spaans en Portugees hebben leren spreken, kwam nu heel goed van pas.  In alle gevallen waren de bezoeken altijd vol ontroerende momenten: het is en blijft bijzonder om het verhaal te horen en te delen met mensen ver van hun familie, voor meestal lange periodes, (veel) meer dan tien jaar voor overtredingen die bijna altijd met drugshandel te maken hebben. In Hong Kong bepaalt het gewicht van de aangetroffen middelen de lengte van de straf, de kans op strafvermindering of overplaatsing naar het eigen land is minimaal.  

Deze eerste juli is ook de eerste dag van de laatste maand van ons wonen en werken in Hong Kong. We beseffen zo langzamerhand dat we afscheid (moeten) nemen, van deze speciale stad en vooral ook van al die mensen die we hier hebben ontmoet, met wie we hebben samengewerkt, lesgegeven, vergaderd, koffiegedronken. Dat we afscheid moeten nemen van al die mensen die we hier hebben leren kennen, ook die in de gevangenissen van Stanley, Lai Chi Kok en Shek Pik.   

Al is Hong Kong, weten we inmiddels, niet de slechtste plek is om een straf uit te dienen, het besef dat de meeste inmates nog vele jaren te gaan hebben, maakt het afscheid er niet gemakkelijker op. We hopen en bidden voor hen, voor hun nieuwe leven.

De bezoekersvereniging heet Kun Sun, en dat is Kantonees voor '(op)nieuw leven', naar de Bijbeltekst uit 2 Korintiërs 5: het oude leven is voorbij, het nieuwe leven is, in Christus, gekomen. 

Hong Kong, 1 juli 2018,

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

 

 

 

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.