Aidsconferentie: angst doorbreken en testen stimuleren

Nieuws

dinsdag 31 juli 2018“Op de religieuze aids-conferentie heb ik veel dingen geleerd, die ik in Rwanda kan gebruiken.” zegt dominee Samuel Byiringiro na afloop van de internationale hiv/aids-conferentie in Amsterdam, waar hij op uitnodiging van Kerk in Actie aanwezig was. “Bij ons in de kerk is het vaak nog moeilijk om over hiv/aids te praten, maar hier heb ik gezien hoe het kan, en hoe belangrijk het is.”

Aidswezen in Rwanda

Byiringiro is directeur van Mwana Ukundwa, een Rwandese organisatie die weeskinderen opvangt. Oorspronkelijk waren dit overlevenden van de genocide in 1994, nu zijn het vaak kinderen van wie de ouders aan aids zijn overleden, en die zelf ook hiv-positief zijn.

Maak hiv/aids bespreekbaar binnen kerken

De religieuze pre-conferentie werd georganiseerd door de Wereldraad van Kerken in het weekeinde voorafgaand aan de grote internationale aidsconferentie. Het thema is “Geloof dat bruggen bouwt”. Tijdens de vele inspirerende presentaties en discussies wordt duidelijk dat dit vaak moeilijk is, maar wel de enige weg. Moeilijk, omdat je niet weet wat je aan de andere kant van de brug zult tegenkomen. “Maar probeer jezelf te zien vanuit het perspectief van degenen aan de andere kant”, zegt een van de sprekers. Een ander roept op niet alleen met andere religies te praten, maar vooral ook met eigen geloofsgenoten. Binnen kerken bestaat nog veel onwetendheid en onbegrip, die leiden tot stigmatisering van mensen met het hiv-virus.

Strijd tegen onwetendheid

Aangrijpend is de getuigenis van Maureen Murenga uit Kenia. Zelf besmet met het hiv-virus zet ze zich met haar organisatie Lean on Me (leun op mij) in voor lotgenoten. Eén van haar zoontjes is ook besmet. Beiden slikken ze nu levenslang medicijnen. Dat betekent dat ze niet meer besmettelijk zijn voor anderen. Maar toen bekend werd dat zij het hiv-virus hadden was haar zoon niet langer welkom op school. Een gevolg van onwetendheid, waar Maureen en veel anderen dag en nacht tegen strijden.

Tuberculose belangrijkste doodsoorzaak voor mensen met aids

Zo ook Wendy Ndima uit Zuid-Afrika, waar zij werkt bij Kerk in Actie partner Mfesane. Wendy vertelt dat ze vooral geschrokken is van het toenemende gebrek aan kennis over hiv/aids. Ze merkt dit ook in haar werk: “Vroeger wist iedereen van het hiv-virus af, maar tegenwoordig zijn veel mensen door hun angst hun kennis over de ziekte kwijt geraakt”. Dit maakt de kans op besmettingen groter. En je leven lang medicijnen slikken is een grote opgave. Wendy Ndima is blij met de aandacht voor TBC tijdens de conferentie. Tuberculose is de belangrijkste doodsoorzaak voor mensen met aids. Wanneer je er op tijd bij bent is de ziekte te behandelen, maar ook hier geldt: medicijnen moeten wel beschikbaar en betaalbaar zijn.

Kerken kunnen mannen oproepen zich te laten testen

UNAIDS, de aids-organisatie van de Verenigde Naties, lanceerde in 2014 een wereldwijde campagne om de aids-epidemie in 2030 beëindigd te hebben. UNAIDS directeur Tim Martineau is vier jaar later somber over de haalbaarheid. Naast toegang tot betaalbare medicijnen is het bereiken van jonge mannen de grootste uitdaging. Hoe krijg je hen zover dat ze zich laten testen? De aanwezigen zien hierin duidelijk een rol weggelegd voor de kerken, die met hun gezondheidszorg vaak op plekken komen waar overheid en anderen afwezig zijn. “We willen de kerken zeker niet veranderen in gezondheidscentra”, zegt een van hen, “maar we doen veel meer dan alleen dan ondersteuning en belangenbehartiging”.

Bruggenbouwers die hun licht laten schijnen...

Bruggen bouwen door geloof. Een van de bouwstenen is het Licht, zegt dominee Sanders in zijn overdenking tijdens de dienst in de Keizersgrachtkerk. “Jullie zijn het licht in de wereld… Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel.”

Lees ook de eerdere berichtgeving over de aidsconferentie:

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.