Een geboorte! En we noemen haar Cintaling...

Blog

zaterdag 28 juli 2018In Nederland is het zomer met tropische temperaturen (hier is het altijd tropisch trouwens…). Een tijd van het jaar waarin het beter is om met zonnig en niet al te zwaar nieuws te komen. Ik heb daarom een mooi bericht. Een geboorte heeft plaatsgevonden. En we noemen haar Cintaling…

Cintaling is een afkorting voor “cinta lingkungan”, in het Nederlands betekent dat “liefde voor de leefomgeving”. En niet slechts één vrouw heeft dit kind op de wereld gezet, maar een stuk of tien bij elkaar. En uiteindelijk willen vijfentwintig vrouwen haar bemoederen. Je hebt het al door, ik heb het hier niet over een geboorte van een kind, maar over de geboorte van een community, een gemeenschap.

Spannende weg
De afgelopen maanden zijn we een hele spannende weg ingeslagen. Op initiatief van mevrouw Anik, één van de vrouwen die heel actief is in het maken van afvalkunst (zie ook https://www.kerkinactie.nl/actueel/2017/09/vuilnis-fashionshow-en-verkoop), zijn we regelmatig bij elkaar gekomen met tien andere actieve vrouwen. De ontmoetingen hadden als doel om te kijken of het mogelijk zou zijn om nog meer samen te werken en niet ieder voor zich de spullen te verkopen. Gelijk tijdens de eerste ontmoeting werd al duidelijk dat de vrouwen samen verder wilden. In de ontmoetingen ernaar hebben we geleerd wat er allemaal bij komt kijken om een community op te richten en stap voor stap de visie, missie, kernwaarden en programma geformuleerd. En uiteindelijk werd Cintaling geboren. Op 14 juli jl. vond de eerste officiële (leden)vergadering plaats van Cintaling. Op deze vergadering zijn ongeveer vijfentwintig vrouwen gelijk lid geworden. En het gekozen bestuur leidde de vergadering voortreffelijk.

De toekomst tegemoet
Ik mocht samen met Yabima het hele proces begeleiden en ik ben persoonlijk ook erg blij met de uitkomst. Cintaling is een bekroning van mijn werk hier en is ook een middel waardoor de continuïteit meer gewaarborgd blijft. De visie van Cintaling, “Creatieve vrouwen bevriend met vuilnis”, zal de vrouwen blijven uitdagen om niet alleen maar mooie spullen te maken van afval, maar ook om afval te minderen. Mevrouw Anik, de gekozen voorzitter van Cintaling, gebruikt sinds dit jaar geen wegwerpbekers meer voor water (NB: je moet hier water kopen). Dat zijn kleine stappen in de vriendschap met vuilnis. Het ironische was dat tijdens de eerste vergadering deze wegwerpbekers wel gebruikt werden in het huis van één van de andere leden. Daarom, ze/we zijn er nog niet. Cintaling is nog maar een baby, ze kan nog niet lopen en nog niet helemaal op zichzelf staan, maar de vrouwen gaan er voor. Vol enthousiasme de toekomst tegemoet. Laten we voor deze vrouwen bidden dat hun liefde voor Gods schepping niet zal verkoelen.

(Ps: Mevrouw Anik zie je op de laatste 3 foto's. Ze is de mevrouw die als enige staat tijdens de eerste officiële vergadering (laatste foto). Verder staat ze op de een na laatste foto waarin ze overlegt vooraf aan de vergadering met de secretaris en penningmeester. En tijdens de verkoop aan de verkooptafel (rechts). 

Een geboorte! En we noemen haar Cintaling... in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.