Kerken willen wereldwijd taboe op hiv/aids doorbreken

Nieuws

dinsdag 24 juli 2018Deze week kleurt Amsterdam alle tinten van de regenboog vanwege de internationale aidsconferentie in Amsterdam met 18.000 deelnemers uit ruim 180 landen. Ook partners van Kerk in Actie zijn aanwezig. Maar misschien nog belangrijker voor hen is de religieuze conferentie van de Wereldraad van Kerken, die afgelopen weekend is gehouden. Want juist binnen kerken, moskeeŽn, synagogen heerst vaak nog een groot taboe rond hiv en aids. Afgelopen weekend kwamen 150 deelnemers samen om bruggen te bouwen om dat taboe te doorbreken.

Het goede nieuws: HIV is niet meer dodelijk! Het virus kan geremd worden, zodat het zich niet meer ontwikkelt tot de voorheen dodelijke ziekte aids, waardoor mensen geen weerstand meer hebben tegen allerlei ziektes. Ook aids kan inmiddels gestopt worden. Goed nieuws voor de 36,9 miljoen mensen die wereldwijd met het hiv-virus leven.

Het slechte nieuws: binnen veel religies is een groot taboe rond hiv en aids, omdat de verspreiding te maken heeft met seksualiteit. Daarom zou het gesprek juist daar op gang moeten komen, zodat:

  • mensen met hiv/aids zich geaccepteerd voelen en durven uitkomen voor hun ziekte
  • het hiv-virus zich niet verder kan verspreiden
  • mensen met hiv/aids toegang krijgen tot behandeling
  • volwassenen en kinderen met hiv/aids zorg en aandacht krijgen binnen kerken

Zoals de Amerikaansee onderzoeker John Blevins het tijdens de conferentie verwoordde: “We zien het pad dat ons naar een wereld zonder aids leidt voor ons, maar hebben we als gelovigen de wil om dat pad te bewandelen?”

Onderstaande foto’s geven een impressie van deze bijeenkomst van 150 aanwezigen vanuit diverse religies op de geloofsconferentie op 21 en 22 juli 2018 in Amsterdam:

Ds.Canon Gideon Byamugisha(INERELA+)

Rommie Nauta van Kerk in Actie
   
   
   
   

Op 23 juli werd als start van de internationale aidsconferentie, een kerkdienst gehouden in de Keizersgrachtkerk in Amsterdam, die zeer multireligieus was:

Ook liep men mee in een mars door Amsterdam: 

Bekijk meer informatie op: www.iacfaith.org en www.aids2018.org.
Bekijk meer foto’s van de interreligieuze conferentie.

Lees een artikel in het Reformatorisch Dagblad over Zambia.
Lees een artikel in de Friesche Courant over Rwanda.

Lees andere berichten over de aidsconferentie:

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.