Known to all and to all a stranger

Blog

dinsdag 10 juli 2018Af en toe merk ik dat ik ineens stilsta en denk: is de tijd nu echt zo snel voorbij gegaan? Alsof je naar je eigen leven kijkt met de ogen van een ander. Op dit moment zijn we ruim anderhalf jaar in Zuid-Afrika. Het lijkt erop dat we nog wel even blijven. Ik voel me thuis, maar er blijven ook momenten van vervreemding. Momenten waarop ik me niet op mijn plek voel. Momenten die mij veel leren over mezelf.

Twee weken geleden was  ik een week lang in Alice, een kleine plaats in de Oost-Kaap, zo’n 1000 kilometer van Kaapstad. Ik was uitgenodigd om de Regionale Synode (Kaapregio, Oost-Kaap en West-Kaap) van de Uniting Reformed Church bij te wonen. Voor mij een mooie gelegenheid om de kerk waar ik op lokaal niveau veel mee werk wat beter te leren kennen op ‘politiek’ en bestuurlijk niveau.

Deze week had voor mij een paar van die ‘momenten van vervreemding’. Momenten die mij op een bepaalde manier een buitenstaander deden voelen.

Zo kende ik bijvoorbeeld veel mensen die er waren vanuit mijn werk afgelopen jaar, maar ik was me er op een zeker moment sterk van bewust dat het contact tussen mij en hen anders was dan het contact tussen hen onderling. Ik merkte: ik ben nog steeds ‘de buitenlander’, ook al voel ik mij absoluut geaccepteerd. Daarbij: mensen leken te veranderen in deze ruimte, ten opzichte van hoe ik ze eerder had leren kennen. Deze synode was voor velen een reünie – oude vrienden hadden elkaar lange tijd niet gezien, deelden studie-ervaringen met elkaar, herinneringen van vroeger. Ik kon dat gevoel en de verhalen niet delen.

Een ander voorbeeld: op  een gegeven moment vond er een emotionele discussie plaats over interne éénheid binnen de kerk. Een discussie waarin de verhouding tussen ‘black’ en ‘coloured’ leden van deze kerk naar voren kwam, de relatie tussen Xhosa-sprekenden en Afrikaans-sprekenden, de relatie tussen Oost-Kaap en West-Kaap. Een discussie met zoveel lagen, dat ik me realiseerde dat ik nog vele jaren in deze kerk zou moeten doorbrengen om echt aan te kunnen voelen wat hier op het spel staat en welke gevoelens voor mensen hierin meespelen. Ik zou willen dat ik er meer in zat, er meer onderdeel van was, zodat ik het beter kon begrijpen.

Het zijn geen grote, lang durende ogenblikken, maar ik vind het interessant om bij mezelf op te merken. Ik denk dat momenten van vervreemding niet per se zijn voorbehouden aan ‘culture clashes’, of aan het bewegen in een nieuwe omgeving. Het kan je ook zomaar gebeuren in je eigen omgeving, in wat je dacht dat vertrouwd was en wat plotseling oncomfortabel kan worden. En uiteraard, de ene persoonlijkheid zal er gevoeliger voor zijn dan de andere.

Ik probeer het te omarmen. Die vervreemding, en dat oncomfortabele. Het is onderdeel van het leven. Het zijn ervaringen die mij leren wie ik zelf ben. Wanneer ik me afvraag 'waarom voel ik me hier oncomfortabel, waarom voel ik me out of place', dwing ik mezelf na te denken over mijn eigen comfort-zone, mijn eigen aannames, mijn eigen cultuur en achtergrond. Het daagt me ook uit om grenzen over te gaan. Om mijn best te doen in andermans schoenen te gaan staan, te luisteren, te begrijpen.

Zelfs al kan ik er niet altijd antwoord op vinden, het accepteren van momenten als deze maakt me op een of andere manier meer kwetsbaar, en meer open ook. Het vraagt een soort overgave aan de situatie. Dat zoeken naar een plek tussen vertrouwdheid en vervreemding is volgens mij een mooie en leerzame uitdaging. Daarom wens ik iedereen af en toe oncomfortabele momenten in het leven toe.

 

 I am a citizen of the world. Known to all and to all a stranger. - Desiderius Erasmus

Known to all and to all a stranger in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.