Twee gezichten

Blog

maandag 30 juli 2018Het is super druk op Soweto market. Jongens met karren vol tomaten banen zich een weg en, omringd door zwerfafval en vies water, verkopen vrouwen hutje mutje kleren en groenten. Twee uur later zijn we op Manda Hill. Ook hier veel mensen. Jonge mannen verkopen de nieuwste telefoons en vrouwen shoppen in hippe boetiekjes. Alles glimt en blinkt.

Rondleiding

Lusaka heeft minstens twee gezichten. Dat is precies wat de mensen hier ons willen laten ervaren. De campus van de universiteit is rustig, het heeft iets van een bubbel. Daarom krijgen we een rondleiding in de stad. Want Lusaka is een drukte van belang met grote contrasten. Chauffeur Paul rijdt ons behendig door het verkeer en gids Chisomo geeft tekst en uitleg: ‘Soweto market is dagelijks een komen en gaan van mensen, de producten van het platteland komen hier binnen, mensen kopen ze om ze later vandaag met ietsje winst door te verkopen in andere delen van de stad. Zo blijven veel mensen net op de been. Maar zoals je ziet: de omstandigheden zijn slecht. In januari brak hier cholera uit en moest de markt dicht. Dat kan zo weer gebeuren’. Op Manda Hill speelt dat niet. Alles ziet er piekfijn uit. Het dubbele parkeerdek staat vol auto’s. ‘Maar luxe kan ook gevaarlijk zijn’, weet Chisomo, ‘je wilt steeds meer, daar wordt niemand gelukkig van.’

Beelddragers

Terug op de campus flitst de dag nogmaals voorbij. Lusaka heeft minstens twee gezichten. Bij welke wereld de mensen die we gezien hebben ook horen, ze zijn allemaal beelddragers van God. Ik bid vooral dat in hun gezichten te mogen zien.

manda%20hill%202.jpg                                                                                                 

(foto's shutterstock)

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.