Een oase van Liefde!

Blog

vrijdag 17 augustus 2018Are you from Holland? Do you have Dollars? Do you know Ajax? Allemaal vragen van de jongeren die we tegenkomen bij het project Mwana Ukundwa. We bezochten dit project van Kerk in Actie deze week. Met muziek en dans werden we warm onthaald. Onze zoon vraagt nog dagelijks of we weer naar het feestje gaan…

Niet feestelijk

Maar hoe feestelijk het ons misschien ook aandoet, zo feestelijk is het bestaan van deze kinderen en jongeren niet. We zien het aan hun kleren, vaak kapot en vies. Aan hun blik, die ons soms leeg en hoopvol aankijkt. Aan hun schoenen, die soms van ellende uit elkaar vallen. Aan hoe gretig ze zijn als de schaal met cake langskomt. Het zijn de kinderen uit de arme gezinnen hier in Kigali. Vaak zwerven ze op straat, gaan maar weinig naar school en krijgen vaak niet meer dan een keer per dag te eten.

Oase van rust

Op het grote terrein waar wij aankomen heerst een grote rust. Er zijn zeker wel 80 kinderen en jongeren, die rustig in kleine groepen zitten over het terrein verspreid. Hier worden de kinderen en jongeren dagelijks opgevangen. Om te leren, te ontwikkelen, maar misschien wel om gewoon even kind te kunnen zijn… om liefde te ontvangen. Wij lopen bij ze langs. Doen even mee met ze. De kleine kinderen krijgen leesles uit boekjes in het Engels. Bijbels zien we, maar ook boekjes waarin er een verhaal wordt verteld hoe je als kind kan omgaan met geweld thuis. Er ligt een wereld aan verhalen in de groep, dat voelen we wel. Maar voor nu zijn we er gewoon maar even bij. Henk leest het verhaal van Noach voor uit een kinderbijbel. Wat je afkomst ook is, dit verhaal is voor alle kinderen even mooi.

In een andere groep krijgen de jongeren les in naaien. We zien jonge vrouwen met baby’s op hun rug. In Nederland zouden ze thuishoren in een project tienermoeders. Hier vinden ze bij Mwana Ukundwa een veilige plek om te leren om hun kinderen te verzorgen en tegelijk een toekomst op te bouwen door een vak te leren.

Contrast

Vol indrukken stappen we uiteindelijk in onze auto. Onze kinderen zetten we veilig achterin. Sem zwaait uitgebreid naar alle kinderen die met ons mee rennen… We rijden naar ons huis, waar we eten hebben en speelgoed. Vandaag voelen we ons daarvoor extra dankbaar. Voor morgen bidden we dat deze kinderen ook iets van deze geborgenheid mogen ervaren…

Wij komen in ieder geval nog weer terug hier. Wat een prachtig project. Wat een oase van liefde!

Henk en Anne-Mieke Spaan

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.