28.000 vluchtelingen Noord-Kameroen door Boko Haram

Nieuws

woensdag 8 augustus 2018De terreurorganisatie Boko Haram is niet alleen actief in Nigeria, maar ook in buurland Kameroen. Kameroense vrouwen en kinderen en ouderen ontvluchten de dorpen langs het Tsjaadmeer in het uiterste noorden van Kameroen vanwege aanvallen, plunderingen, ontvoeringen en moord door Boko Haram. Omdat ze hun land meer durven bewerken, hebben ze ook gebrek aan voedsel.

Vrouwen, kinderen, ouderen

De vluchtelingen strijken neer rond de steden Mora en Maroua. Daar is de situatie nu redelijk stabiel, maar aan de grenzen met Nigeria is het nog steeds onveilig. In sommige dorpen stromen duizenden nieuwe gehavende vluchtelingen binnen.

Geïmproviseerd vluchtelingenkamp rond Meme

Rond het dorp Meme is 4 hectare grond bedekt met eenvoudige hutten zonder sanitair en met slechts één waterpomp. Er is een tekort aan schoon water. Landbouw is alleen mogelijk als het regent. Mensen kunnen hun oogst niet bewaren. Kinderen kunnen niet naar school. Er is zeer beperkte medische hulp. Dorpsbewoners zijn bang dat er een epidemie gaat uitbreken. Sommige gevluchte families zitten er nu al twee jaar.

Christenen en moslims bieden gastvrijheid

In de provincie Mora en vooral in de dorpen Meme, Djamakia en Djonde zijn 28.000 vluchtelingen aangekomen. Bijna de helft zijn kinderen onder de 10 jaar. Christenen en moslims in het arme droge noorden bieden met hulp van de Kameroense overheid opvang en gastvrijheid aan deze vluchtelingen uit het gebied rond het Tsjaadmeer. De vluchtelingen hebben voedsel nodig. Er zijn te weinig waterpompen voor zowel vluchtelingen als dorpelingen. Er zijn geen wc’s, waardoor de kans bestaat dat ziektes uitbreken.

Lutherse Broederkerk biedt hulp

Dankzij een bijdrage van 45.000 euro via Kerk in Actie en de Vereinte Evangelischen Mission uit Wuppertal kan de Lutherse Broederkerk de volgende hulp verstrekken aan deze vluchtelingen:

  • 400 families krijgen voedselhulp
  • 600 zwangere of zogende vrouwen krijgen extra pinda’s en soja
  • 400 vrouwen krijgen een hygiëne-set
  • 1000 kinderen ontvangen kleding
  • 200 ouderen ontvangen dekens
  • 250 mensen ontvangen slaapmatten

Onderstaande foto’s laten recente hulpverlening bij het dorp Meme zien:

   
   
   
   

Hartelijk dank voor uw ondersteuning van het werk van de Lutherse Broederkerk in Kameroen. Mede dankzij uw steun kunnen zij hulp bieden.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.