James kan nu zelf alle monden voeden

Persoonlijk verhaal

woensdag 8 augustus 2018James woont vlakbij de rivier de Ayaa, in een dorp in de Zuid-Soedanese provincie Ayaki. Hoewel hij al van jongs af aan op het land werkt, had hij nog nooit les in landbouw gekregen. Al zijn kennis kwam van zijn ouders. Een deel van het jaar was zijn gezin steeds afhankelijk van voedselhulp. Daar is recent verandering in gekomen.

Vroeger altijd afhankelijk van de regen

Ondanks dat James dichtbij het water woont, bedacht hij nooit dat hij dat zou kunnen gebruiken om zijn land te besproeien. Het succes van zijn oogst hing helemaal af van de hoeveelheid regen, met name een probleem in de droge tijd. James kon nooit voldoende voedsel verbouwen om zijn gezin van tien kinderen het hele jaar van eten te voorzien.

Landbouwtraining en droogtebestendige zaden

Maar sinds kort is deze situatie veranderd. James volgde een landbouwtraining en kreeg een gieter en zaden. Hij verbouwt nu naast de gebruikelijke cassave, maïs en gierst ook allerlei voor hem nieuwe groenten, zoals uien, spinazie, bonen en aardnoten. Op zijn kwart hectare land heeft hij in een paar maanden tijd 256 euro kunnen verdienen.

 
 James plant uien op zijn akker  "Dit verkoop ik voor 30 Soedanese ponden"

 

Een waterpomp aangeschaft

James: “Nu ik betere zaden heb die tegen droogte kunnen en ik meer weet over landbouw, verdien ik genoeg om mijn zes oudste kinderen naar school te laten gaan. Ik kan medische hulp betalen als er iemand ziek is. Ondanks de droogte kan ik nu nog steeds groenten verbouwen. Vandaag ga ik weer wat verkopen op de markt. We hebben het hele jaar genoeg te eten. Dat is jaren lang niet zo geweest.” James heeft inmiddels geïnvesteerd in een waterpomp om zijn land te irrigeren.

Ja, ik geef om hongersnood in Zuid-Soedan te voorkomen!

Door uw steun kunnen meer mensen zoals James een landbouw-training krijgen en droogtebestendige zaden, zodat ze hun gezin het hele jaar kunnen voeden, ook in tijden van droogte. Dank u wel!

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.