Kerken belangrijk voor vrede in Zuid-Soedan

Nieuws

donderdag 2 augustus 2018De wijdverspreide honger in Zuid-Soedan komt door droogte in combinatie met een burgeroorlog en slecht bestuur. In omringende landen (zoals EthiopiŽ, Kenia en Oeganda) levert de droogte minder grote problemen op dan in Zuid-Soedan. Waar komen die conflicten vandaan en wat is de rol van kerken daarin?

Noodhulp

Vredesproces op gang

De Zuid-Soedanese president Salva Kiir en rebellenleider Riek Machar tekenden 27 juni 2018 voor een wapenstilstand die tot vrede moet leiden. Men wil een einde maken aan de burgeroorlog, waarin sinds 2013 tienduizenden mensen om het leven zijn gekomen. Een derde van de 12 miljoen inwoners (4,3 miljoen mensen) zijn op de vlucht, vaak in eigen land.

Hulpgoederen weer makkelijker toegelaten

Hulpgoederen bieden in conflictgebieden is erg moeilijk. Dankzij het huidige akkoord is dat weer makkelijker. Na vier maanden moet een overgangsregering van eenheid worden gevormd. Het is spannend of een vredesakkoord dit keer succes zal hebben. Maar President Salva Kiir moet wel, omdat de economie kapot is en steeds meer bondgenoten van hem vervreemden. De Verenigde Staten voert steeds meer sancties uit tegen zijn regering.

Strijd tussen Dinka’s en Nuers

Zuid-Soedan is sinds december 2011 onafhankelijk van Soedan. Maar sinds 2013 laaide de bloedige strijd weer op tussen etnische groepen: de Dinka’s staan aan de kant van Kiir, de Nuers kiezen de zijde van Machar. Vrede begint niet aan de top, maar begint aan de basis. Kerken werken aan die basis en werken mee om tot vrede te komen.

Ja, ik geef voor noodhulp en vrede in Zuid-Soedan!

Via uw steun aan Kerk in Actie helpt u mee om dit soort vredesprocessen aan de basis op gang te brengen. Hartelijk dank voor uw steun!

Lees het bericht van 31 juli 2018 over Zuid-Soedan.
www.kerkinactie.nl/zuidsoedan.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.