Tekens van hoop

Blog

donderdag 16 augustus 2018Gehuld in toga en met baret komen ze één voor één op me aflopen. Als laagste in rang mag ik ze als eerste feliciteren. 70 mannen en vrouwen, jong en oud, krijgen onder applaus hun diploma.

Bitter

Op het eerste gezicht lijkt het een vrolijke afsluiting van een opleiding maar als je goed kijkt speelt er veel meer. Onder hun feestkleed dragen de meesten een gevangenisshirtje, achter veel glimlachen schuilen strakke gezichten en sommige geslaagden zijn niet aanwezig omdat ze de gevangenis niet uit mogen. In z’n dankwoordje geeft één van de deelnemers een inkijkje: ‘de gevangenis maakt niet better maar bitter. Daarom zijn we zo blij met de trainingen over omzien naar elkaar, omgaan met geweld en duurzame ontwikkeling – allemaal onderwerpen die ons raken en ons in beweging zetten.’

But Jesus never fails

zangeres.jpg

Even later zingen bijna alle geslaagden in het door henzelf opgerichte gevangeniskoor: ‘but Jesus never fails, but Jesus never fails.’ Ik krijg een brok in m’n keel. Ze weten heel goed wat falen is en dan dit lied. Wat ook bijzonder is: ze zingen het samen met wat gevangenispersoneel en met mensen die gevangen bezoeken, ze hebben de trainingen samen gevolgd, ze vormen dus ook samen een koor. Ik proef het als eerste vrucht van re-integratie.

Een partner van Kerk in Actie en Verre Naasten verzorgde de trainingen en nodigde ons uit. We zijn blij dat we erbij mochten zijn, we zijn vooral blij met de geslaagden, 70 tekens van hoop.

uitreiking.jpggroepsfoto.jpg

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.