Vertrekken en aankomen

Blog

vrijdag 3 augustus 2018Het is alweer een week geleden dat onze grote reis begon. Volgepakt met koffers reden we voor de laatste keer in onze Nederlandse auto naar Schiphol. Vol verwachting, want het zou nu echt gaan beginnen waar we al zo lang naar toe hadden gewerkt!

Vertrekken

En nu kijken we alweer terug op ons vertrek. Op het afscheid, wat ingrijpend en emotioneel was. Op het enthousiasme van onze kids die huppelend het vliegtuig binnenstapten met hun rugzakje op.  Op een goede vlucht van 8 uur. Op de spanning bij aankomst, omdat je niet goed weet wat je moet verwachten. Op het welkom door onze nieuwe collega’s op het vliegveld hier in Kigali.

Eerste indrukken

Zo doen we onze eerste indrukken op hier in Rwanda. Van de stad Kigali, die modern blijkt te zijn met vele mogelijkheden. Maar waar tussen de muren door toch ook veel armoede zichtbaar is. De supermarkten waar van alles te vinden is, maar die we totaal niet moeten vergelijken met de overvloed in Nederland. Van de mensen die aardig zijn, maar met wie verbinding maken soms wel lastig blijkt te zijn. De vele talen in dit land, waardoor we nu al spreken in het Kinyarwanda, Engels, Frans, Duits. Gelukkig hebben we ook onze handen en voeten om te helpen…

Opstarten

Zo starten we hier ons leven weer langzaam op. De kinderen die wel moe zijn, maar zich ook toch makkelijk aanpassen. Ze nemen het zoals het is. Ze worden aangestaard als vreemde wezens, maar groeten vriendelijk terug. Ze genieten van de ruimte rond ons nieuwe huis en vinden het heerlijk om in het rode zand buiten te spelen…. En wij? Wij vinden langzaam ook onze weg. Inmiddels hebben we een huis, elektriciteit, water (soms) en verbinding met Nederland. Begrijpen we hoe we afval moeten weggooien en waar we geld kunnen halen (als de automaat het doet..). En koken we extra eten voor de jongen die al dagen lang de poort van ons huis bewaakt..

Aankomen

Zo komen we langzaam aan op onze nieuwe stek. Het is intensief, verrijkend, maar soms ook best heftig. Het verschil in cultuur doet ons ook terugwerpen op onszelf. Niets is meer vanzelfsprekend. Het mooie daarvan is wel dat elke verbinding, elke stap voelt als een enorme mijlpaal!

Tuzabonana!

 

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.