Wat zijn succesfactoren voor vrede in Zuid-Soedan?

Nieuws

maandag 6 augustus 2018De Zuid-Soedanese president Salva Kiir en rebellenleider Riek Machar tekenden 5 augustus 2018 een akkoord over een herverdeling van de macht. Het vredesakkoord moet een einde maken aan een burgeroorlog, die sinds 2013 woedt en tienduizenden mensen het leven kostte en mede oorzaak is van het huidige tekort aan voedsel. Begin juli 2018 publiceerde Christian Aid South Sudan een onderzoek naar lessen in vredesopbouw in Zuid-Soedan, die van waarde kunnen zijn voor hulporganisaties en kerken. Wat zijn een aantal belangrijke conclusies die zij trokken?

 1. Vrede is een lang proces
  Ds. Peter Tibi, Africa Inland Church: “Tot vrede komen kan 3 maanden duren of 5 jaar. Je stopt niet, je blijft doorgaan totdat er een gevoel van rechtvaardigheid is.”

 2. Bij vrede gaat het om veiligheid
  Er moet dus ook voldoende politie zijn, die dat kan afdwingen. Als mensen onderling vee van elkaar stelen, dan moet dat bestraft worden en moet gestolen vee weer terugkomen naar de eigenaar.

 3. Betrek niet alleen leiders en militairen, maar ook burgers
  Isaac Kenyi: “Je kunt nooit alle partijen bij een vredesproces betrekken, maar zoek in ieder geval naar de belangrijkste partijen” Vrede moet plaatsvinden in de steden en de dorpen en op het land tussen het vee.

 4. Gedeelde economische belangen schept kansen voor vrede
  Logisch dat er conflicten ontstaan als er tekort is aan voedsel, aan water, aan landbouwgronden en aan grasland voor vee. Zorg dat er gezamenlijke belangen ontstaan, zoals markten waar men vreedzaam met elkaar kan handelen.

 5. Vertel elkaar verhalen die samenbinden
  Als je weet dat je van dezelfde familie stamt, zul je minder snel ruzie maken. Zo stammen de Ateker in Zuid-Soedan, Ethiopië en Oeganda van dezelfde overgrootmoeder. Zo zijn de Dinka en de Nuer afstammelingen van twee zussen: Nyatoucha en Nyarooba.

 6. Vrede moet onderdeel worden van de cultuur van mensen
  Vrede zit in taal, in symbolen in dingen samen doen. Theater kan daarbij helpen of samen eten. Mensen moeten zich weer vrij durven bewegen, samen handelen, onderling trouwen, en hetzelfde gevoel voor rechtvaardigheid krijgen.

 7. Zorg voor goede communicatie, zodat iedereen op de hoogte is van de vrede
  Hoe moeten mensen in afgelegen dorpen zonder televisie of internet beseffen dat het vrede is? Ook zij moeten deelnemen aan vredesconferenties en bij elkaar op bezoek gaan. Via mobieltjes, radio, foto’s en film moeten zij meegenomen worden in het proces. Want rare geruchten kunnen conflicten zo weer doen oplaaien aan de basis.

Kerk kan sleutelrol spelen

Kerken zijn plaatselijk geworteld en kunnen dit soort gesprekken aangaan met de Zuid-Soedanese burgers. Uiteindelijk zullen de inwoners vrede met elkaar moeten sluiten. De Zuid-Soedanese Raad van Kerken zegt daarover: “De kerk in Zuid-Soedan speelt een sleutelrol in de moraal van mensen. Door die moraal te veranderen en genezing en verzoening te brengen, kan het bloedvergieten stoppen en bijdragen aan vrede.”

Ja, ik geef voor noodhulp en vrede in Zuid-Soedan!

Via uw steun aan Kerk in Actie helpt u mee om dit soort vredesprocessen aan de basis op gang te brengen. Hartelijk dank voor uw steun!

Lees het bericht van 31 juli 2018 over Zuid-Soedan.
www.kerkinactie.nl/zuidsoedan.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.