Zuid-Soedanese kerken belangrijke hulpverleners

Nieuws

woensdag 1 augustus 2018Friesland, Groningen, Drenthe, Zeeland, Brabant, Limburg Tijdens de vakantie worden deze provincies massaal ontdekt, maar door het jaar heen voelen ze zich wel eens vergeten door het bestuur in de Randstad. In Zuid-Soedan geldt dat nog sterker.

Kerken zijn overal

De veel hulporganisaties in Zuid-Soedan bieden vooral hulp in vluchtelingenkampen en steden. Mensen in de dorpen worden vaak ‘een beetje vergeten’. Kerk in Actie en ICCO werken daar samen met de Zuid-Soedanese kerken. Die bevinden zich ook in kleine afgelegen dorpen en zijn daar actief. Zij komen niet van buitenaf ingevlogen, maar wonen en blijven daar.

Ja, ik geef om hongersnood in Zuid-Soedan te voorkomen! 

 

Bisschop Oringa:
“Wij gaan naar mensen,
die voor anderen
meestal onbereikbaar zijn”

 

Kerk van grote betekenis

Bij gebrek aan een goed functionerende overheid is de kerk van nog grotere betekenis in het leven van de mensen. Daarnaast schept de kerk vertrouwen en veiligheid: “Als de mensen mijn witte boord zien, laten ze mijn team en mij makkelijker door”, vertelt bisschop Bernard Oringa. “Waar andere hulpverleners worden tegengehouden door gewapende groepen, kunnen wij naar mensen gaan, die voor anderen meestal onbereikbaar zijn.”. Bernard Oringa is in de provincie Equatoria de bisschop van de Episcopale kerk in Zuid-Soedan, een protestantse kerk met bisschoppen. Vanuit de hoofdstad Torit reist hij door de provincie om hoop te geven aan mensen op de vlucht en steun te bieden in barre tijden.

Gij zult niet doden...

Bisschop Oringa vertelt: “Sommige jongens in Zuid-Soedan geloven dat zij pas man kunnen worden als ze een ander mens hebben gedood. Dit komt voort uit oude tradities. Als christen zet ik daar een ander verhaal tegenover: in de 10 geboden staat dat je geen ander mens mag doden. Ik probeer die jongens ‘wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet’ te laten begrijpen. Op die manier kunnen we vanuit onze christelijke boodschap een alternatief bieden voor traditionele opvattingen. Laat die jongens een koe doden om hun mannelijkheid aan te tonen.”

Vertaling van de film:
Daan Verbaan (Kerk in Actie): De Protestantse kerken in Nederland steunen uw werk. Welke rol spelen de Zuid-Soedanese kerken om verandering te weeg te brengen voor meer ontwikkeling? 
Bisschop Oringa: We kunnen het denken van mensen beïnvloeden. Dat ze gaan begrijpen dat God vrede wil en dat mensen elkaar liefhebben en niet doden. 
Daan: Kunt u ons vertellen over uw droom over een dorp-van-verandering? 
Bisschop: Ik droom van een dorp waar mensen in vrede leven. Daarom moet de spirituele kant van de kerk versterkt worden, zodat mensen getraind worden om hun 'mindset' te veranderen.

Lees het bericht van 31 juli 2018 over Zuid-Soedan.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.