En van de grondleggers van het P3W centrum in Polimo, Papua, overleden.

Nieuws

dinsdag 4 september 2018Het overlijden van Trijntje Huistra komt voor veel mensen in Nederland en in Papoea als een schok. Iedereen die iets had met zending in combinatie met kerk en Papoea kende haar. En wie haar kende raakte al snel onder invloed van Trijntjes onbevangen en welgemeende hartelijkheid.

Trijntjes hart lag in Papoea, sinds ze daar in 1960 als onderwijzeres begon te werken in Seroei, op het eiland Japen in de Geelvinkbaai. Met verdriet liet ze het achter in 1962, om zich na een studie verpleegkunde opnieuw aan te melden voor uitzending naar Papoea. Ze werd in 1969 door de Raad van de Zending van de Nederlands Hervormde Kerk aangesteld om medische zorg te verlenen in de dorpen in de wijde omgeving van het ziekenhuisje te Angguruk, een klein plaatsje in het Yalimo-gebied in het centrale bergland van Papoea. Ze werkte daar samen met Duitse zendelingen en met de zendingsartsen Vriend, Scheepstra en Sengkerij. Trijntje sprak de Yali-taal vloeiend. In Angguruk nam Trijntje haar pleegdochter Enny onder haar hoede, een Yali meisje dat niemand anders had, om haar te verzorgen. Enny is inmiddels zelf arts. Zij werkt nu in Timika (Papoea) speciaal voor onderzoek op het gebied van malaria, tbc en hiv /aids. Enny was bij Trijntje toen ze overleed.

P3W

In 1983 zond de Vereinte Evangelische Mission (VEM) uit Wuppertal Trijntje uit naar Polimo bij Wamena in het Centrale Bergland, met de opdracht het vrouwenwerk op te zetten. Ook daar liep ze enorme afstanden, berg op, berg af, om de vrouwen in de dorpen te bezoeken. Samen haar lokale collega’s met Okto en Louisa startte ze alfabetiseringscursussen zodat de vrouwen de Bijbel zouden kunnen lezen. Want alleen vanuit Gods Woord konden er veranderingen plaatsvinden was haar volle overtuiging. Toen Trijntje met pensioen ging en terugkeerde naar Nederland stond er een prachtig gebouw in Polimo; iedere plank hiervan was door haar handen gegaan. Dit is nu nog steeds het P3W- centrum in Polimo. In dit gebouw worden nog altijd cursussen voor de vrouwen gegeven en jonge meisjes vinden daar onderdak van waaruit ze naar school kunnen.Na haar pensionering bezocht Trijntje Papoea nog een aantal keren, hield ze contact met mensen uit de regio, en zette ze zich samen met de Werkgroep Papoea Solidariteitsdagen in Nederland in voor mensenrechten in Papoea.

Groot hart

Papoea’s ervoeren Trijntje als iemand die dicht bij hen stond. Iemand die altijd een weggetje zocht, creatief en vol humor. Niet dat ze gemakkelijk was: ze vond dat ook Papoea’s zich moesten inzetten, ze kwam op voor jonge vrouwen die in de verdrukking kwamen, maar had tegelijk een groot hart voor al die Papoea’s met wie ze zo lang heeft samengeleefd. Trijntje was een praktische gelovige; gedreven door haar geloof kon zij op een eenvoudige manier vele harten veroveren door haar warme en door iedereen gevoelde echte betrokkenheid. Ze zette zich in voor de meisjes in en rond het centrum in Polimo en werkte met veel geduld mee aan hun ontplooiing. Ze was geliefd bij velen en een zegen voor veel jonge vrouwen. Zoals een Papoea predikant deze week opmerkte: Jouw leven was niet tevergeefs.

Voor de gemeenschap van mensen in Nederland die zich inzetten voor en met Papoea’s, voor Kerk in Actie, is het overlijden van Trijntje een groot verlies.

 

En van de grondleggers van het P3W centrum in Polimo, Papua, overleden. in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.