EO Visie interviewt Marleen Anthonissen

Nieuws

donderdag 13 september 2018Marleen Anthonissen-van der Louw is namens Kerk in Actie uitgezonden naar Jeruzalem en werkt er als pastoraal werker. Op 21 oktober 2017 overleed plotseling haar man Ilja. EO Visie sprak met haar over rouw, verwerking, en het leven nu in Jeruzalem samen met haar kinderen Marieke en Niels.

Roeping
Begin 2014 verhuisde Marleen samen met haar man Ilja en hun kinderen naar Jeruzalem. Ilja en Marleen werden uitgezonden door Kerk in Actie om hier als pastoraal werkers bruggen te bouwen tussen Nederlandse en lokale christenen. “Als kind bad ik al dat Israël en de Palestijnen samen één mogen zijn in Jezus,” vertelt Marleen. “Dus toen Ilja en ik geroepen werden daar deel vanuit te maken, vond ik dat bijzonder. Mijn werk draait om mensen die pijn hebben. Het bij elkaar brengen van deze mensen is een roeping die mijn baan als pastoraal werker overstijgt.”

‘Daar lag hij’
In oktober vorig jaar ging het mis. We waren net een week in Nederland geweest om presentaties te geven. Terug in Israël waren we erg moe, dus we hadden het weekend daarna vrij gepland. Normaal knappen we altijd op van een ontspannen douche. Toen Ilja aan de beurt was, duurde het erg lang. Eerst zei ik nog: ‘Laat papa maar even lekker onder de douche staan.’ Later gingen we toch kijken. En daar lag hij. Ilja heeft waarschijnlijk een hartstilstand gekregen, ook al is dat nooit officieel vastgesteld, en is overleden op de douchevloer. Er ging een gigantische schok door me heen. Ik dacht: dit kan niet waar zijn! Maar het was echt zo. Ilja ging ‘even’ douchen en kwam nooit meer terug…”

Tot steun zijn
“Doordat ik dit heb meegemaakt, nemen mensen meer van mij aan,” zegt Marleen even later. “Dat is in mijn werk echt een verandering. Van Marleen die iets vertelt, ben ik geworden tot iemand met autoriteit, omdat ik er zelf doorheen gegaan ben. Hopelijk kan ik anderen hiermee tot steun zijn. Ik mag zelf verder leven. En dat hoop ik met Hem en met de kinderen te doen.”

Het hele interview met Marleen Anthonissen is te lezen in de papieren uitgave van EO Visie

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.