Gebalde vuisten

Blog

zondag 9 september 2018Heel voorzichtig voel ik iets tegen mijn been aan drukken. We zijn deze morgen bij een kerkdienst van een wijkgemeente van Kigali, de Isano Parish. We gaan hier de zondagsschool bezoeken. Zij werken met de vertaalde Kijkbijbel.

Ik ben omringt door een massa kinderen als ik merk dat er iets tegen mijn been aandrukt. Ik kijk naar beneden en zie een paar mooie donkere kijkers van een klein mannetje die hunkerend maar tegelijk ook angstig naar boven kijkt. Ik ga op mijn hurken zitten en geef hem ruimte om bij mij te komen staan. Heel voorzichtig komt hij dichter bij mij staan. Mij constant in de gaten houdend en observerend. Ik doe mee met de zondagsschool en hoor hoe de kinderen het verhaal van Salomo aanhoren. De wijze Salomo die de twee vrouwen de keuze geeft. Van wie is het kind? Laten we het dan delen… Waarop het moederhart verscheurt en roept: “geef het dan maar aan haar”. Met de gedachte dat haar kind dan in ieder geval blijft leven.

Tijdens het verhaal is het jongetje inmiddels bij mij op schoot gekropen en kruipt het dicht tegen mij aan. Hij zit op mijn schoot met gebalde vuistjes. Het lijfje voelt gespannen en reageert onwennig op mijn aanraking. Met tromgeroffel begint het zingen en dansen. Het jongetje zit nog steeds op mijn arm. De kinderen zingen, dansen en klappen op de muziek. Ik nodig speels het jongetje uit om ook te klappen. Hij klapt vervolgens met gebalde vuistjes. Hartverscheurend om te zien.

Wat gaat er allemaal om in dit mooie mannetje… Hoe oud zou hij zijn… Misschien net drie of twee. Wat heeft hij allemaal al mee moeten maken? Na afloop van de zondagsschool lopen we terug naar de kerk. Mijn dochter huilt dus zet ik het mannetje op de grond om mijn dochter te troosten. Bij het lopen naar de kerk heb ik mijn dochter in mijn armen. Plots pakt een hand mij vast… Het jongetje loopt weer naast mij en kijkt nu verlangend naar boven. Bij de kerk ben ik hem uit het oog verloren. Wij lopen hand in hand naar de auto en gaan naar een huis vol warmte en liefde. Ik hoop en bid dat dit jongetje ook ooit met open handen liefde en warmte mag ontvangen.

Henk en Anne-Mieke Spaan

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.