Kerken helpen bij terugkeer naar Irak

Nieuws

dinsdag 25 september 2018Jarenlang waren de gruwelijkheden van IS in Irak volop in het nieuws. Vier jaar nadat de terreur begon, is IS teruggedrongen. Steden als Fallujah en Mosul zijn weer in handen van de Iraakse overheid. Veel mensen keren terug, maar zij treffen hun huizen, scholen, moskeeŽn en kerken in puin aan. Kerken helpen bij het herstel.

Niet alleen in Syrië en Libanon, maar ook in Irak bieden kerken hulp aan slachtoffers van terreur en geweld. In 2014 moesten honderden duizenden mensen, waaronder tienduizenden christenen, hals over kop vluchten toen strijders van IS in een paar maanden tijd één derde van Irak veroverden. Na hevige gevechten om IS terug te dringen, verklaarde de Irakese overheid op 9 december 2017 dat IS definitief verslagen was. Op dat moment waren bijna 3 miljoen mensen van huis en haard verdreven.

De hete adem van IS
De 48-jarige Ashawq Nasser, moeder van vier kinderen, vluchtte op 6 augustus 2014 met haar gezin weg uit hun woonplaats Qaraqosh. “God heeft ons geleid,” vertelt Ashawq. “We lunchten op ons dakterras, hoorden beschietingen en zagen rook. Ineens hoorden we van buren dat drie mensen waren vermoord door extremisten: een vrouw en twee kinderen. ISIS trok op.” Om twee uur ‘s middags verliet het gezin Qaraqosh. “Slechts een paar uur later, in de vroege morgen van 7 augustus, viel IS onze stad binnen. Ons vertrek was als vluchten voor de brullende bek van een leeuw: we voelden zijn hete adem in de nek.” Drie jaar lang woonde het gezin bij een zus in Sulaymaniyah, een stad in een veiliger deel van Irak. In oktober 2016 werd IS uit Qaraqosh verjaagd. Een jaar later keerde Ashawq terug.

Kopiëren op straat
Ook de 22-jarige Ragheed ontvluchtte Qaraqosh en keerde onlangs terug. Tegenover het gemeentehuis, aan de kant van de weg, heeft hij een mobiel kantoor ingericht. Een aggregaat zoemt onophoudelijk om het kopieerapparaat van stroom te voorzien: de gemeentelijke stroomvoorziening vertoont nog te vaak mankementen. Ragheed kopieert voor zijn klanten aanvraagformulieren voor een subsidie van vier miljoen Iraakse dinar, zo’n 3500 euro, voor het herstel van huis en haard. Vele terugkerende gezinnen maken daarvan dankbaar gebruik. De subsidies zijn echter ontoereikend om alle schade te herstellen. Daarom helpen ook kerken bij het herstel van huizen.

Wegen en werk
Maar kerken doen meer. Mensen keren terug naar steden waar geen werk en onderwijs is en waar voorzieningen ontbreken. Via het internationale kerkelijke noodhulpnetwerk ACT Alliance, waar Kerk in Actie lid van is, herstellen we wegen, drinkwatervoorzieningen en scholen. Ook helpen we mensen met trainingen en leningen om een eigen bedrijf te starten of betrekken we mensen betaald bij hulpprojecten als wegenherstel, zodat zij een inkomen verdienen. “Toch blijft de toekomst onzeker”, zegt Ashawq. “We zijn terug, maar elke dag worden we geconfronteerd met de gebrokenheid van het leven. Families zijn door de oorlog uiteengevallen: vele gezinsleden leven in het buitenland. Maar ons, christenen, is geen gemakkelijk leven beloofd. Wij zijn het licht en dat mogen we laten schijnen, ook voor de moslims die in dit gebied wonen. Drie moslimgezinnen zijn daardoor tot geloof gekomen! Door alles wat we hebben meegemaakt, vertrouwen wij er ondertussen op dat God, die ons vroeger heeft gered, ook in de toekomst zal beschermen.”

Mosul
Niet overal is terugkeer mogelijk, zeker niet voor christenen. Woonden in Qaraqosh vóór de verovering door IS hoofdzakelijk christenen waarvan nu de helft is teruggekeerd, in Mosul werden christenen al voor de komst van IS in hun voortbestaan bedreigd. In Mosul heeft IS in 3 jaar tijd 2000 jaar christelijke erfenis grotendeels vernietigd. Kerken zijn bestolen en gesloopt, heel veel christenen hebben Mosul verlaten. De situatie is voor velen nog te gespannen en onzeker om naar de stad terug te keren. 

In gebieden waar terugkeer wel mogelijk is helpt Kerk in Actie, samen met kerken uit het internationale netwerk ACT en met kerken ter plaatse, dit jaar ruim 180.000 mensen hun leven langzaamaan weer op te bouwen.
 

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.