Pakistanzondag, deze materialen zijn beschikbaar

Blog

woensdag 19 september 2018De eerste zondag van november staat in het teken van Zendingszondag. In diverse plaatsen in Zeeland wordt dan ook traditiegetrouw aandacht geschonken aan het ‘classicale’ project. En die mooie traditie willen we bij Kerk in Actie graag ondersteunen, nu er zoveel gemeenten betrokken zijn bij ‘Zeeland voor Pakistan’.

We hebben in samenwerking met onze zendingspartner Open Theologisch Seminarie (OTS) in Pakistan extra materiaal gemaakt dat u kunt gebruiken tijdens de dienst van 4 november. Geen complete liturgie, maar elementen die uw dienst zonder al te veel inspanningen al snel een Pakistaans tintje geven. De materialen zijn zo gemaakt dat u deze ook op een andere zondag kunt gebruiken. We zetten de materialen voor u op een rij:

Pakistaans lied

Het blijft een uitdaging om een lied te zingen in een andere taal. Zeker als het in het Urdu is. Toch kan het extra diepgang geven aan uw liturgie of een verbinding leggen naar de cultuur. Misschien kunt u tijdens de dienst ruimte maken om te luisteren naar een lied in het Urdu. Luister naar het lied dat het team van het Open Theologisch Seminarie voor u zingt.

Luister het lied op Youtube of download het lied met powerpoint.

Overdenking op Psalm 42 en 43

We hebben de directeur van het OTS, Quaser Julius, gevraagd om zijn licht te laten schijnen op Psalm 42 en 43. Dis is voor ons een overbekende psalm. We vinden de psalm ook vaak terug op rouwkaarten, waarmee een Godsvertrouwen wordt uitgedrukt, juist op cruciale momenten. In de overweging van Quaser Julius komt dit Godsvertrouwen ook naar voren. En ja dat vertrouwen is een houvast in een context waarin christenen leven met angst. In Pakistan is circa 1.5% van de bevolking christen. 97% is moslim en Pakistan is ook officieel een moslimland. Helaas is in de afgelopen 10 jaar het fundamentalisme erg gegroeid. Nieuws over aanslagen bereikt ons regelmatig. Pakistan heeft de strengste wet op godslastering, waardoor christenen, maar ook andere bevolkingsgroepen erg op hun hoede moeten zijn en valse aangiften van godslastering komen vaak voor. Ook predikanten moeten goed nadenken hoe zij het woord van God zo brengen dat het niet als godslasterlijk gezien kan worden. De kerk is volop kerk in Pakistan, maar ze hebben wel leren leven met angst en bedreiging. Als Quaser Julius schrijft: "Als je je omgeven voelt door duisternis en onzekerheid, volg Gods licht en waarheid", dan schrijft hij dit vanuit de angst en onzekerheden die de situatie van Pakistan kenmerkt. De kerk in Pakistan heeft geleerd om zich niet te laten verlammen door angst, maar in het licht van God kerk te zijn. Daarmee is de kerk van Pakistan geen ondergrondse kerk, maar juist een plek die hoop uitstraalt.

Bekijk het filmpje  (Engelstalig) en de begeleidende Nederlandse tekst  van de overdenking van Quaser Julius.

Voorbede

De directeur van het OTS vraagt in een filmpje aandacht voor specifieke gebedspunten. Bidt voor het land Pakistan, zodat er stabiliteit mag komen. Bidt voor de medewerkers van het team dat door het hele land moeten reizen om kerken te ondersteunen. En bidt voor de 450 vrijwilligers die lesgeven namens OTS. Ook vanuit de organisaties REEDS en NOAD hebben we gebedspunten ontvangen. 

Bekijk het  filmpje van Quaser Julius.

Bekijk hier de gebedspunten voor alledrie de organisaties.

Het ‘Onze Vader’ in het Pakistaans

Ai hamare baap. Tu jo asmaan par hai. Tera naam paak mana jaye. Teri badhsjahat aaye. Uw dienst kan eindigen met deze alleszeggende woorden. Voor u misschien niet direct herkenbaar, maar voor een Pakistaanse christen wel. Dit zijn de eerste zinnen (fonetisch geschreven) van het ‘Onze Vader’ in het Urdu. Want of we nu het in het Nederlands bidden of we doen ons best om het uit te spreken in het Urdu, God hoort ons gebed.

Download het Onze Vader in het Urdu (fonetisch)

Collecteafkondiging

Collecteert u voor het werk van OTS, dan kunt u gebruik maken van onderstaande collecteafkondiging of gebruik het kerkbladbericht. Of kijk voor een persoonlijk verhaal op de projectpagina.

Download de collecteafkondiging en het kerkbladbericht.

Bedankfilmpje

Wilt u uw gemeente bedanken voor hun steun en betrokkenheid bij het werk van OTS? Quaser Julius brengt zijn dank over aan de gemeenten en kerken. Hij geeft daarbij aan dat duizenden mensen worden bereikt met het werk van OTS.

Bekijk het bedankfilmpje en de begeleidende tekst.

 

We horen graag de reacties over het geleverde materiaal en we wensen u een gezegende dienst toe.

Martin Teunissen, relatiebeheerder Pakistan, Kerk in Actie
Tom Kolsters, Kerk in Actie-consulent

P.s. Op 24 november vindt in Goes een Zeeuwse inspiratiedag plaats: 'Kerk, laat je zien!'. Hoe ben je als kerkelijke gemeenschap zichtbaar in je omgeving? Kerken in Zeeland en Pakistan laten zich op verschillende manieren zien. Naast inspirerende sprekers delen we tijdens de workshops kennis en ervaringen, maar bieden we ook handvatten om mee aan de slag te gaan. We sluiten de dag af met een concert van The Psalm Project. Kijk voor meer informatie en om u aan te melden op www.protestantsekerk.nl/zeelanddag.

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.