Samen sterk tegen eenzaamheid in het Groningse Westerkwartier

Nieuws

donderdag 6 september 2018Eenzaamheid, het kan je zomaar overkomen door verlies van een partner, werkloosheid, verhuizing of ziekte. ZoŽn 1,5 miljoen mensen in Nederland ervaart eenzaamheid als een dagelijkse last. Een groeiend probleem in onze samenleving. Het platform kerken Westerkwartier in de provincie Groningen wil hier verandering in brengen en organiseert diverse activiteiten. Zoals spelletjesmiddagen in het Zonnehuis in Zuidhorn.

Het is een en al gezelligheid. Mensen praten gezellig met elkaar aan de verschillende tafels, spelen een spelletje rummikub, sjoelen en drinken een kopje koffie. Voor veel mensen even een lichtpuntje in hun dagelijkse eenzame bestaan. Voor bezoeker Eric betekenen de middagen veel: ¨Als je alleen op de afdeling bent, is je kringetje heel klein. Dit is echt een plek waar je anderen leert kennen.¨ En voor Annie: ¨Ik zoek altijd wel bezigheden, en zo´n middag vind ik heel gezellig.¨

Kerken pakken taken op
Veel kerken in Nederland willen eenzame mensen tot steun zijn en organiseren activiteiten om mensen samen te brengen. ¨De zorgzame kerk is harder nodig dan ooit in een maatschappij die steeds individualistischer wordt. De ander wordt zo vaak vergeten¨, aldus Arie Noordhof, secretaris van het platform Kerken Westerkwartier. Vanuit de gemeente Zuidhorn wordt het initiatief toegejuicht: ¨Geweldig dat kerken hun taken oppakken. Prachtig om mensen zo met elkaar bezig te zien. Ik weet dat mensen er echt naar uitzien,¨ vertelt Bert Nederveen, wethouder Sociaal Domein van de gemeente Zuidhorn.

De organisatoren van de spelletjesmiddag genieten van het enthousiasme van de mensen die komen. ¨Toen we begonnen met het organiseren van de middagen, hoopten we al dat mensen die alleen zijn, erop af zouden komen,¨ aldus Mieke Wildeboer.

Kerk en Zorgdag 2018
Hoe kom je eenzame mensen op het spoor? Welke rol kan de politiek spelen? En wat doen lokale kerken? Deze vragen komen aan bod op de Kerk en Zorgdag op vrijdag 28 september a.s., die Kerk in Actie samen met de Federatie van Diaconieën organiseert in het Landelijk Dienstencentrum in Utrecht. Thema van de dag is: Eenzaamheid: de kerk uit?! CDA Tweede Kamerlid mevrouw Lenny Geluk-Poortvliet zal haar onlangs geschreven actieplan tegen eenzaamheid komen toelichten. De toegang bedraagt 10 euro. Klik hier voor meer informatie en aanmelding

Wat kan uw gemeente doen?
Wat kan uw gemeente doen tegen eenzaamheid? Twintig tips, van eenvoudig uit te voeren suggesties tot tips die meer tijd vragen, brengen u wellicht op een idee. Kies één of meer tips uit die bij uw gemeente passen op www.protestantsekerk.nl/eenzaamheid

Bekijk hier het filmpje van Westerkwartier:

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.