Ek het verkaaps...

Blog

maandag 1 oktober 2018…omdat die Boland die blouste berge en die langste winters het: jy kan reken op ses maande reën en die groenste tussenposes as die son die sagste en die stilste skyn... (Lina Spies, Vooruitsig).

Ook al was de winter in de Kaap dit jaar inderdaad lang, met veel regen (en schitterende zonnige dagen tussendoor), en ook al ben ik dan misschien al wel een beetje 'verkaapst', het is toch ook wel heerlijk om weer richting zomer te gaan nu. De lounge-set staat weer op het balkon, de dagen worden relaxter, en het is makkelijker uit bed komen voor de sportschool ’s ochtends vroeg…

Ondertussen gaat natuurlijk het werk door. Voor de verandering een keer een fotoverslag van een aantal momenten (werk en niet-werk) sinds mijn laatste blog.

Eind augustus was ik bij de eerste vergadering van het nieuwe taakteam 'Congregational Witness' - onderdeel van 'Witness Ministry', een gezamenlijke organisatie van de Dutch Reformed Church en Uniting Reformed Church. Heel erg kort gezegd ontwikkelt het team ideeën om gemeenten te ondersteunen in kerk-zijn. Mijn werk overlapt deels met het werk van dit taakteam, en daarom ben ik er vanaf het begin bij betrokken:

Witness%20Ministry.jpg

Begin september heb ik in het Beyers Naudé Centrum een training in Contextueel Bijbellezen georganiseerd, in samenwerking met het Ujamaa Centrum (gevestigd in Pietermaritzburg, waar mijn collega Hanna tot begin dit jaar werkte). Ik ontwikkel een programma voor ons centrum om met Contextueel Bijbellezen aan de slag te gaan, specifiek in ons (mijn) werk met de kerken. De training was bedoeld om een soort kerngroep van enthousiaste mensen om mij heen te verzamelen, die mij kunnen helpen bij het verder ontwikkelen van het programma en organiseren van workshops, etc.:

CBR1.jpg

CBR%202.jpg

CBR3.jpg

Eveneens begin september was ik voor een kleinschalige conferentie op Volmoed, een prachtig retraite-oord vlakbij de kustplaats Hermanus (ruim 100km van Kaapstad). We spraken over 'Reconciliation' (verzoening) in het huidige Zuid-Afrika:

Volmoed%202.jpg

Volmoed%203.jpg

Volmoed%201.jpg

Eind september ging ik samen met een collega/vriend voor in zijn gemeente in Langa, een township bij Kaapstad: een vervallen kerkje midden in de township, niet meer dan 30 mensen, en veel zingen en dansen: 

Langa%201.jpg

Langa%202.jpg

September betekent dat we middenin het walvissenseizoen zitten. Jaarlijks trekken walvissen vanuit het koude Antarctica naar de warmere waters rond Zuidelijk Afrika, waar ze jongen krijgen en voeden. Rijdend langs de kust naar Hermanus is de kans groot dat je walvissen ziet. Wij hebben er veel gezien, maar natuurlijk lukt het niet om een goede foto te maken op het moment dat er een walvis omhoog komt... Hierbij toch maar een schamel bewijs:

Hermanus1.jpg

Hermanus2.jpg

24 september is 'Heritage Day' in Zuid Afrika - een dag waarop de 'regenboognatie' haar diverse afkomsten en erfenissen viert. Voor veel mensen is een 'braai' de ultieme manier om samen te vieren. Daarom wordt 'heritage day' ook wel 'braaidag' genoemd. Ook wij braaiden, samen met een groep vrienden:

braaidag.jpg

En tot slot een foto van mijn werkplek - het altijd mooie faculteitsgebouw, en van ons Beyers Naudé Centrum team:

Kantoor.jpg

Colleagues.jpg

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.