Gered uit de modderstromen op Sulawesi

Persoonlijk verhaal

vrijdag 26 oktober 2018Vrijdagmiddag 28 september. De voorzitter van de GPID synode (Protestantse Kerk IndonesiŽ Donggala), ds Alex, was in de pastorie in een dorpje in het subdistrict Sigi. In de kerk was een bijbelstudiekamp gaande met ongeveer 170 middelbare scholieren met hun begeleiders. Ds. Alex, zijn vrouw, hun 8 jarig zoontje en zijn schoonouders stonden op het punt om te vertrekken toen de aardbeving van 7.5 plaatsvond. Iedereen rende naar buiten om veiligheid te zoeken. Maar direct na de aardbeving veranderde de grond in krachtige modderstromen.

Ds. Alex en zijn gezin klampten zich vast aan een boom. Hij heeft nog een aantal jongeren kunnen redden die ook meegesleurd werden door de modderstromen, maar heeft ook verschillende zien omkomen. “We hebben gewacht van 17.30 tot een uur of 2.30 in het pikkedonker. We zongen en baden. Hoop en wanhoop wisselden elkaar af. We gaven ons over aan God. Rond 2.00 uur werd er geroepen: “dominee, dominee, waar bent u?”

Reddingsactie door moslimbroeders

Leden van het moskeebestuur waren op zoek gegaan naar de dominee en zijn gezin. “Tijdens hun reddingsactie is er ook iemand omgekomen. Ze wilden zich opofferen om ons te redden”. Ds. Alex en zijn gezin werden gered. Deze redding door het moskeebestuur heeft hem veel aan het denken gezet. “Ik werd me bewust dat hoewel ik me veel met interreligieuze activiteiten bezighoud er altijd een sprankje wantrouwen was. En nu hadden ze ons gered. We schudden elkaar de hand na de redding en het werd duidelijk dat wij als “nieuwkomers” (ander geloof, andere etniciteit) in hun ogen al lang geleden waren ontvangen als broeders. Het wantrouwen zat bij mij, maar dat is nu weg. Ze zijn mijn broeders”. Ds. Alex helpt met het coördineren van de hulpgoederen vanuit het synodekantoor in Palu en hij heeft er ook persoonlijk voor gezorgd dat er hulp komt voor heel zijn dorp, voor al zijn broeders.

Zwemmen voor je leven

Het is niet gemakkelijk om alles te verwerken. “Ik heb vreselijke dingen gezien, veel scholieren hebben het niet gered. Mijn zoontje was een paar nachten geleden zwemmende bewegingen aan het maken in zijn slaap. Hij werd wakker en zei. "We zwommen als dieren in de modder mama“. We proberen afleiding te zoeken voor hem door spelactiviteiten. Hij kijkt vaak starend voor zich uit met een lege blik. Maar we geven niet op. We zijn gered en gaan door met helpen. En ik heb er broeders bij".


Helpt u mee met gebed en met een gift aan giro 555? De hulporganisaties achter deze actie ondersteunen initiatieven van bijvoorbeeld de GPID kerk.


Geschreven door Henriette Nieuwenhuis - medewerker Kerk in Actie in Indonesië

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.