GKSBS vrijwilligers in Sulawesi

Blog

zondag 28 oktober 2018De afgelopen weken zijn er in totaal 5 vrijwilligers uit de GKSBS naar Sulawesi vertrokken om te helpen in het gebied dat een maand geleden getroffen is door een aardbeving van 7.4 op de Schaal van Richter met een daaropvolgende tsunami en liquefactie. Momenteel zitten er nog 3 vrijwilligers. Zij hopen halverwege deze week terug te komen naar Lampung. De eerste 2 vrijwilligers, ds. Tulus en synodemedewerker Anto, hebben vooral in kaart gebracht waar de GKSBS wat zou kunnen betekenen (assessment). Op de dag van vertrek (6 oktober jl) schreven ze me over hun motivatie om te vertrekken naar Sulawesi.

"Zilver en goud heb ik niet, maar wat ik heb geef ik u”. Dit was het antwoord van Petrus toen iemand hem om hulp vroeg.

Slachtoffers en overlevenden van een ramp bevinden zich plotseling in een hele breekbare situatie. Een abnormale en verre van ideale conditie. Bij zo’n hartverscheurende situatie komt een gevoel naar boven. Op z’n minst een gevoel van medelijden. De kerk als een instantie en beweging vol naastenliefde is verplicht om een balans te zoeken tussen het “altar” (altaar = de eredienst, de rituelen) en “latar” (erf = actie buiten de rituelen om, oa dienst aan de samenleving), tussen het “binnen” en “buiten” van de kerk. Wij vinden dat naastenliefde op dit moment niet op z’n sterkst is in de GKSBS. Juist in de wisselwerking tussen actie en reflectie moeten we weer gaan reflecteren op naastenliefde. Maar hoe zouden we kunnen reflecteren als de kerk niet in actie komt? Ja, dit is een provocatieve vraag. De kerk kan een deel traumahealing voor haar rekening nemen en aanwezig zijn samen met de slachtoffers om warmte en naastenliefde te geven.


GKSBS bevindt zich in het zuidelijk deel van Sumatra en is ook een deel van de “ring of fire” van Indonesië. Of we nu willen of niet, de GKSBS moet hier speciale aandacht aan geven. Iedereen die zich rond de “ring of fire” bevindt, moet zich hiervan bewust zijn en mag niet haperen wanneer er een natuurramp gebeurt. We moeten daarom onze toewijding en naastenliefde oppoetsen en altijd alert zijn in het geval van een ramp. Hopelijk blijft dit gevoel en enthousiasme en verzwakken we niet.

Vandaag, 6 oktober 2018, zendt de GKSBS 2 vrijwilligers uit, namelijk ds. Tulus Silitonga en Dwi Setyo Harjanto, stafmedewerker van het Synodekantoor om de missie van naastenliefde te verspreiden naar Palu. Moge deze uitzending de GKSBS motiveren in haar reflectie om de hemel op aarde te brengen en het bewustzijn bevorderen dat de GKSBS zich in een rampgevoelig gebied bevindt.

Over de foto's:
Foto 1: links Anto, rechts Tulus
Foto 2: registratie voor het uitdelen van zeildoeken van USAID
Foto 3: uitdelen van een "shelter kit" door ADRA
Foto 4: een vluchtelingenkamp
Foto 5: rampencommandopost GKSBS in Metro, Lampung

 

GKSBS vrijwilligers in Sulawesi in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.