Hoe st. De Kleine Arbeider een nieuwe toekomst bood aan Kevin

Persoonlijk verhaal

donderdag 1 november 2018In Colombia groeien veel kinderen op in een omgeving met geweld en drugsgebruik. Stichting Kleine Arbeider is een bevlogen organisatie die onderwijs biedt aan deze kinderen om hun kansen op een betere toekomst te vergroten. Ook de jonge Kevin Sánchez kan dankzij de Kleine Arbeider weer dromen van een toekomst vol mogelijkheden.

Kinderen

Kevin Sánchez (21) werd geboren in Pitalito. De eerste jaren van zijn leven bracht hij afwisselend door in Huila, Tolima en Caquetá, samen met zijn moeder en oudere zus. Zijn moeder verhuisde vaak, op zoek naar een beter leven. ¨Mijn zus en ik werden dan meestal ergens achtergelaten. Een keer liet ze ons een paar maanden achter bij een mevrouw die voor ons zorgde in een gemeenschapshuis, zodat zij op zoek kon naar een betere baan.¨

Gebombardeerd door het leger
Later verhuisde het gezin naar Marquetalia, de plek waar FARC is opgericht. ¨Als kind snapte ik nog niets van politiek, of van de strijd in ons land,¨ vertelt Kevin, ¨toen ik daar naar school ging, gebeurde het vaak dat de FARC daar hun kamp opsloeg. Het was bijna normaal dat er werd gevochten en we werden gebombardeerd door het leger.¨ Beangstigend voor een kleine jongen. De kinderen op school gingen op een gegeven moment protesteren tegen deze situatie. De leraar van school is toen naar de commandant gegaan en er werd afgesproken het kamp verder van de school op te slaan.

De jeugd van Kevin verliep daarna verre van vlekkeloos. Toen het te gevaarlijk werd in Marquetalia, besloten zijn ouders terug te gaan naar Florencia. Na 2 maanden daar werd Kevins vader door het leger vermoord. Het werd afgedaan als een ongeluk. Weer ging het gezin op de vlucht. Na een tijdje in Tolima, besloot de moeder van Kevin naar Bogotá te verhuizen. Naar school kon hij niet, er was nergens plaats voor nieuwe leerlingen. Via een van de nieuwe buren kwamen ze in contact met stichting De Kleine Arbeider, die ook scholing bood aan kinderen. Kevin: ¨We schreven ons in bij stichting De Kleine Arbeider, en ik heb daar nog nooit zo´n fijne tijd gehad.¨ Toen besloot zijn moeder om weer te verhuizen, waardoor Kevin weer niet naar school ging.

Zeefdrukken
In 2012 besloot Kevin daarom zelf terug te keren naar Bogotá, zonder zijn moeder. In Bogotá is het leven niet veilig. Kevin woont er maar 5 straten verwijderd van een gevaarlijk gebied. Drugsgebruik, crimineel gedrag en diefstal zijn er de orde van de dag.

Gelukkig kon hij weer aan het werk. Na een poosje kwam zijn moeder weer bij hem wonen. Hij haalde daar zijn middelbare school diploma en ging weer naar stichting De Kleine Arbeider om een opleiding zeefdrukken te gaan doen.

Dromen over de toekomst
Door zijn opleiding kan Kewin er nu geld mee verdienen. Hij is zo dankbaar voor de kans die hij kreeg bij De Kleine Arbeider. ¨Het heeft zoveel voor me veranderd op sociaal gebied, ik heb nieuwe vrienden gemaakt. Nu ik de zeefdruktechniek goed onder de knie heb, wil ik me richten op het verven van harshoudend hout en het weven van oorbellen. Zo kan ik me steeds blijven ontwikkelen en nog veel meer producten zelf gaan maken.¨

Op dit moment werkt Kewin afwisselend als eigen ondernemer, maar ook bij een groothandel in gedroogde producten. Hij kan weer dromen over zijn toekomst. Later zou hij graag in het buitenland studeren. ¨Misschien geschiedenis, geografie of politieke wetenschappen.¨

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.