Met Kerk en Actie en Taizé naar Libanon

Nieuws

donderdag 18 oktober 2018Aankomend voorjaar staat er iets bijzonders te gebeuren en daar kun jij deel van uitmaken! Dan wordt in Beirut een groot jongerenevenement georganiseerd door Taizé in samenwerking met de katholieke, orthodoxe en protestantse kerken van het Midden-Oosten.

Taizé is een christelijke kloostergemeenschap in Frankrijk, waar elk jaar duizenden jongeren naartoe gaan voor een week van bezinning, muziek en ontmoeting. Eén keer per jaar trekt Taizé erop uit en dit keer is de bestemming dus Libanon. Er worden ruim 1000 jongeren verwacht, waaronder een groep vanuit Kerk in Actie.

Waarom meegaan?

 • Christelijke jongeren ontmoeten uit verschillende landen en ontdekken hoe zij hun geloof handen en voeten geven.
 • Je geloof verdiepen door gezamenlijk gebed en het lezen van de Bijbel.
 • De rijke traditie van de Oosterse kerken ontdekken die het christendom al sinds de eerste eeuw vormgeven in het Midden-Oosten.
 • Leren hoe christenen en moslims met elkaar samenleven in het Midden-Oosten.
 • De gastvrijheid van de Libanese cultuur zelf ervaren.
 • Jouw eigen gemeente laten delen in je ervaringen, zodat ook daar de betrokkenheid op de kerk in het Midden-Oosten alleen maar toeneemt.

Welke leeftijd hebben de deelnemers? 18 t/m 35 jaar

Waar komen de deelnemers vandaan? Uit Libanon, andere landen in het Midden-Oosten (Jordanië, Palestina, Syrië, Irak, Egypte), Europa en misschien nog wel van verder weg...

Wat zijn de precieze data?

Het programma in Beirut is van vrijdagavond 22 maart t/m dinsdagavond 26 maart 2019. Dat betekent dat we op donderdag 21 maart uit Nederland vertrekken en op woensdag 27 maart weer terugkomen. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheid om twee dagen aan het programma vast te plakken om projecten van Kerk in Actie in Libanon te bezoeken (aankomst in Nederland wordt dan vrijdagochtend 29 maart). Nu zal het wellicht niet voor iedereen mogelijk zijn om deze extra dagen vrij te krijgen, vandaar dat we dit eerst bij jullie willen inventariseren. Geef dit dus door bij je aanmelding.

Waar verblijf je?

De meeste deelnemers zullen verblijven in gastgezinnen of anders in kamers die door de lokale kerken zijn geregeld. Eventuele extra nachten brengen we door in een simpel hotel.

Wat is het voorlopige programma?

Vrijdag 22 maart 2019

 • Aanmelding en vervoer naar de lokale gemeente of parochie waar je deze dagen verblijft.

Zaterdag 23 t/m maandag 25 maart 2019

 • Ontbijt bij gastgezinnen of de lokale kerk
 • Ochtendgebed volgens de traditie en liturgie van de kerk waar je verblijft (eventueel met Taizéliederen).
 • Zondag: viering in de lokale gemeente of parochie.
 • Ontmoeting in de lokale kerk met christenen en mensen die zich inzetten voor de samenleving. In kleine groepen (8-10 personen) doorpraten over het thema van de dag.
 • Middaggebed
 • Workshops (op maandag staan deze in het teken van de interreligieuze dialoog tussen christenen en moslims. Ook moslimjongeren doen dan mee)
 • Avondgebed
 • Diner in gastgezin

Dinsdag 26 maart 2019

 • Vandaag is het tijd voor sightseeing! Waar we precies heen gaan, dat is nog een verrassing, maar Libanon biedt voldoende mogelijkheden als het gaat om natuur, cultuur en historie.

Woensdag 27 maart 2019

 • Vroeg in de ochtend vertrekken we weer richting Nederland. We onderzoeken dus nog de mogelijkheid om twee dagen aan de reis vast te plakken, zodat we ook een aantal projecten van Kerk in Actie kunnen bezoeken (o.a. in vluchtelingenkampen). Dit zou betekenen dat we donderdagavond vliegen en vrijdagochtend in Nederland aankomen. Geef aan bij je aanmelding of dit voor jou haalbaar is.

Wat zijn de kosten?

De deelnemerskosten zijn ca. €600 en zijn voor eigen rekening. Dit zijn de kosten voor deelname aan de Taizé-bijeenkomst, vervoer ter plekke, vliegticket en verzekering.

Hoe meld ik mij aan?

Je kunt je per mail aanmelden bij Wilma Wolswinkel via w.wolswinkel@kerkinactie.nl. Doe dit uiterlijk voor donderdag 15 november 2018. Als Kerk in Actie zien we deze reis als een mooie manier om de kerken in het Midden-Oosten onder de aandacht te brengen van de lokale gemeenten in Nederland. We vragen je dan ook van tevoren met je gemeente (bijv. via de kerkenraad, predikant of ZWO-commissie) te overleggen hoe je voor, tijdens, en na afloop van de reis hierover kunt delen in je eigen gemeente. Graag ontvangen we bij je aanmelding een bevestiging van je gemeente (kan per mail) waarin zij aangeeft op de hoogte te zijn van je deelname en graag hierbij betrokken wil zijn. Verdere info ontvang je later van de reisleiding. Kerk in Actie regelt ook de vliegtickets voor de gehele groep.

Wie gaan er mee vanuit Nederland?

We verwachten met een groep van 20-30 jongeren uit verschillende gemeenten van de Protestantse Kerk naar Libanon af te reizen. Vanuit Kerk in Actie gaan er twee personen als reisleiding mee.

Wat wordt er van mij verwacht?

Zoals je al hebt begrepen is dit niet zomaar een vakantiereis. We hopen dat door jouw deelname de kerk in het Midden-Oosten nog meer in jouw gemeente gaat leven. Van te voren denk je na hoe je jouw gemeente kan betrekken bij de reis (zowel voor, tijdens als na afloop). Dit doe je samen met de andere jongeren in de groep.

Op zaterdag 19 januari 2019 (hele dag, inclusief eten na afloop) is er een eerste voorbereidingsbijeenkomst gepland. Noteer deze alvast in je agenda! Een tweede bijeenkomst volgt nog in maart.

We verwachten van je dat je nieuwsgierig bent naar andere culturen en het leuk vindt om de tradities en gebruiken van andere christenen te ontdekken. Daarnaast heb je een goede beheersing van de Engelse taal.

Meer informatie?

Website van de Taizégemeenschap in Frankrijk: www.taize.fr. Voor specifieke vragen neem je contact op met Wilma Wolswinkel, email: w.wolswinkel@kerkinactie.nl.

 

 

 

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.