Pittige stamppot

Blog

dinsdag 23 oktober 2018Hoe kunnen we als kerk openstaan voor vluchtelingen? Daarover ging het de eerste avond van het winterseizoen van de Protestantse gemeente Echtenerbrug-Oosterzee. Op een bijzondere locatie, een zeilschool aan het Tjeukemeer, kwam een twintigtal gemeenteleden van deze kleine Friese gemeente bijeen.

Veel indruk maakte het persoonlijke verhaal van twee vluchtelingen, goede bekenden van één van de aanwezige gemeenteleden. “Ik heb hen leren kennen als jobcoach van VluchtelingenWerk, zegt hij. “Ik werd nieuwsgierig of het hen zou lukken aan het werk te komen. Veel vluchtelingen lukt dat maar moeilijk.” De vluchtelingen vertellen over de situatie in hun land, en de lange en gevaarlijke reis hierheen. Ze bedanken de Nederlandse regering en alle Nederlanders voor de steun die ze hebben gehad.

Ze bruisen van de energie en wilden graag in Nederland aan de slag. ”In Nederland wilde ik absoluut niet mijn hand ophouden”, licht één van hen toe. “Ik kan werken, geef de uitkering maar aan mensen die het echt nodig hebben”. Het Nederlandse inburgeringstraject hebben ze ervaren als een stuk bureaucratie. Je zit dan drie jaar op school, terwijl je eigenlijk alleen maar aan het werk wilt.

De deelnemers luisteren geboeid. Het feit dat deze vluchtelingen hard aan de slag willen om erbij te horen oogst veel bewondering. We zijn de avond begonnen met een Bijbellezing uit Daniël 1, uit de serie van het contextueel Bijbellezen. Een veelzeggend gedeelte dat gaat over je naam en je identiteit. Natuurlijk ging het gesprek net als in Daniël 1 ook over je eten als onderdeel van je identiteit. “Eten jullie in het asielzoekerscentrum hetzelfde als wij?” wilde iemand weten.

Graag nodigde ik de gemeente dan ook uit om mee te doen met de actie Tafels van hoop op 18 december, de internationale dag van de migrant. “Een leuk idee, want eten verbindt!” zei een deelneemster, en zo is het! Wie weet is er op 18 december pittige stamppot in Echtenerbrug-Oosterzee, met Friese boerenkool, pittige kruiden uit het land van de vluchtelingen en spekjes voor wie dat wil.

Toen we tot slot de Paaskaars aan elkaar doorgaven, bleek dat iedereen de avond als bemoedigend en verbindend had ervaren.

Karel Jungheimwww.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.