Sterke Vrouwen

Blog

maandag 1 oktober 2018Onlangs mochten we mee op huisbezoek. We zijn uitgenodigd door Mwana Ukundwa om mee te gaan naar een “self help group”. Op de weg naar het bezoek worden we voorbereid op hetgeen we gaan aantreffen. De medewerker van het project legt de schrijnende situatie uit. Een meisje van 15, besmet met HIV, zwanger geworden en verstoten uit de familie. Termen als suďcide en armoede geven de heftige situatie aan.

We rijden met de auto een buitenwijk van Kigali in, waar we uiteindelijk moeten stoppen en verder moeten lopen. De weg is erg steil en de huisjes staan hier opeengepakt. We komen een klein huisje binnen waar een aantal vrouwen op de grond zitten. Ze ontvangen ons met een heel hartelijk welkom. We worden omhelst en drinken natuurlijk ons welkomstdrankje, een flesje fanta.

We krijgen een plaatsje op de bank die er staat. De tienermoeder van het kindje zit naast de bank op de grond. Net drie dagen geleden bevallen…. Het voelt vreemd, maar ook mooi en warm. We bewonderen uitgebreid haar prachtige dochter. Door onze komst merken we dat we het meisje hoop en moed geven. Al is het duidelijk dat de echte kracht zit in de vrouwen uit de “group” zelf. Vrouwen uit haar eigen omgeving die om elkaar heen staan in deze moeilijke samenleving en in hun uitzichtloze situaties. Wat een kracht stralen zij uit!

Op veel plaatsen zien we deze kracht. Vrouwen die elkaar moed inspreken en elkaar steunen in hun harde leven. Vrouwen die we tegenkomen op straat. Lopend, met een baby van hooguit een paar maanden op de rug en een grote mand met fruit op hun hoofd. Op weg naar de markt om iets te verdienen voor hun dagelijkse maaltijd. Indrukwekkend om te zien!

En zo ervaren we de verhalen van hoop in deze ingewikkelde maatschappij. Ontmoeten we krachtige mensen, zoals deze vrouwen.  Het is bemoedigend voor hen, maar ook voor ons. Want we vinden onze weg als gezin, maar zoeken ook naar verbinding en perspectief. Hier vandaag hebben we deze in ieder geval ten volle ervaren!

Tuzabonana!

Henk en Anne-Mieke Spaan

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.