Voor de klas

Blog

dinsdag 2 oktober 2018Het is kwart over zeven in de ochtend. We pakken onze tassen en aantekeningen en wandelen over een zandweggetje van ons huis naar één van de klaslokalen. Om half acht starten de lessen en drie keer in de week zit er een groep studenten voor onze neus.

We geven beiden Missiologie (Thijs aan jaar 3, Marike aan jaar 2) en doen mee met Practical Preaching. Voor het laatste vak zitten de eerste tot en met derdejaars studenten in gemengde groepen. Alle studenten moeten één keer per trimester een preek houden voor hun medestudenten, die uiteraard ook feedback mogen geven.P1430996.jpg

Variatie

Een jaargroep bestaat uit zo’n 12-15 studenten, mannen en vrouwen, al zijn  de mannen in de meerderheid. Sommige studenten zijn al predikant maar hebben alleen een  HBO diploma  en zijn door hun kerk naar Justo Mwale University gestuurd voor verdere studie. Anderen hebben eerst een andere opleiding gedaan en een enkeling komt zo van de middelbare school. Dat betekent een grote variatie in leeftijd en achtergrond. Alle lessen zijn in het Engels maar de studenten hebben verschillende moedertalen want ze komen uit Zambia, Malawi, Zimbabwe, Botswana en Zuid Afrika. Onderling spreken ze meestal Nyanya of Chewa.

Namen

Het viel niet mee de namen te leren. Goliath, Matthew en Issau vallen nog wel mee. Andere namen zoals Chipongoma en Sobhuzwa zijn ons onbekend. Wat het vooral ingewikkeld maakt is dat de studenten met verschillende namen aangesproken worden of, als ze al dominee zijn, met hun titel Abusa. Zo duurde het even voor ik door had dat Tsholofelo ook Eunice genoemd wordt en dat Abusa Daka gewoon Naomi heet.

P1440034.jpg

Het lesgeven is boeiend en we genieten er beiden van. Hiervoor zijn we tenslotte naar Zambia gekomen. Tegelijk is het ook een zoektocht: zijn de lessen niet te moeilijk? Zijn ze afwisselend genoeg? Sluiten we voldoende aan bij de context? En wat kunnen de studenten met de opgedane kennis in de praktijk?

Vragen waar niet 1, 2, 3 een antwoord op is en dat hoeft ook niet na vier weken!

P1430992.jpgP1440025.jpg

P1440019.jpg

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.