Hoe is het nu op Lesbos?

Blog

woensdag 14 november 2018In september berichtten media over de beroerde situatie in Griekse vluchtelingenkampen. Vooral het beruchte opvangkamp Moria op Lesbos ‘bereikte een kookpunt’, meldde de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Op 18 september kondigde de Griekse overheid aan 2.000 mensen naar het vasteland over te willen brengen. Kerk in Actie steunt in Griekenland het werk van Mosaik op Lesbos.

Vluchtelingen

Alice Kleinschmidt van Mosaik schrijft ons (1 oktober 2018):

“Het was een drukke week. We zijn vandaag met onze nieuwe lessen begonnen en we registreerden ongeveer 500 nieuwe studenten. Dat is niet niks. De algemene situatie op Lesbos is alles behalve rooskleurig, het is erger dan ooit. Het is pijnlijk dat we het gevoel hebben dat dit geen vluchtelingencrisis is, of een natuurramp, maar een politieke beslissing om mensen in een piepkleine omheinde gevangenis op een eiland vast te houden en hun basale mensenrechten te ontzeggen. We zeggen dit al meer dan twee jaar, sinds de EU-Turkije-deal is gesloten, die voorbijgaat aan wat vastgelegd is in de Europese asielwetten, het handvest van de VN, en andere verdragen.”

Hoe helpt Kerk in Actie?
“Kerk in Actie steunt het Mosaik Support Center, in het centrum van de hoofdstad van Lesbos (Mytilini), waar een veilige plek is gecreëerd met allerlei ondersteuning voor vluchtelingen en voor de lokale bevolking. Het is het enige project dat de vluchtelingen probeert te integreren met de lokale bevolking. Dat is belangrijk voor zowel de lokale gemeenschap als de vluchtelingen. Alleen met een inclusief concept van leren en werken en samen leven kunnen we racisme en concepten van isolatie en segregatie van mensen bestrijden. Om te laten zien dat een plaats van solidariteit mogelijk is, in plaats van vluchtelingen de toegang tot de gemeenschap te ontzeggen, zoals gedaan wordt door ze allemaal in een enorm kamp (‘hot spot’) als Moria te plaatsen.”

Wat doen lokale Griekse organisaties?
“Er zijn 76 geregistreerde niet-overheids organisaties op het eiland. Ik ken er ongeveer 40. De meesten werken met vrijwilligers, veel van de vrijwilligers komen uit andere landen in Europa, de Verenigde Staten van Amerika, Australië etc. Op sommige momenten is het werk dat door vrijwilligers wordt gedaan nodig en belangrijk, maar er zijn ook veel projecten, die meer in een ‘vrijwilligerstoerisme’ veranderen, dan echt helpen. In onze optiek zijn er zoveel vluchtelingen en lokale mensen zonder perspectief voor hun toekomst of om een ​​echte baan te krijgen, dat we de lokale bevolking en vluchtelingen liever aan werk helpen. We denken dat dat ook veel duurzamer en toekomstgerichter is. Maar de lokale Griekse organisaties zijn niet goed toegerust om het hoofd te bieden aan de situatie, dus buitenlandse organisaties voorzien wel in een behoefte. Kleinschalige organisaties ondersteunen samen zo’n 11.000 vluchtelingen op het eiland, en dat terwijl er ook grotere organisaties werkzaam zijn.”

Mosaik geeft mensen eigenwaarde
“Mosaik geeft mensen de kans om het kamp twee keer per week te verlaten en het gevoel te krijgen ergens bij te horen, en niet alleen een nummer in een rij te zijn (de voedselrij op het moment is minimaal 3 uur wachten) .... Voor de geestelijke gezondheid van mensen is het erg belangrijk om creatief en actief te zijn en niet alleen maar passief en afwachtend. We bieden ook betaald werk. Onze tassen workshop heeft bijv. vijf vluchtelingen ingehuurd, we hebben drie als vertalers in onze educatieve activiteiten. We hebben ruimte voor 800 studenten.”

Wat kunnen Europese partners nog meer doen?
“Wij denken dat de EU het concept 'hot spot' in meer meer lidstaten wil invoeren, of erger nog, buiten de EU, zoals in Libië, Turkije, etc. Dit concept is niet een concept dat mensen of mensenrechten wil beschermen maar de Europese grenzen wil verdedigen, koste wat kost. We denken dat we moeten vechten tegen dit idee om mensen in dit soort kampen te stoppen. Mensen hebben het recht om naar een veiligere toekomst voor zich te zoeken. We moeten blijven zeggen dat er andere oplossingen zijn die de mensenrechten beschermen. Een aantal organisaties op Lesbos schreef een open brief (Engelstalig) over de mensenrechtensituatie. Hervestiging in de EU is bijna van tafel. Maar het kan natuurlijk niet het beleid zijn om Griekenland, Italië en Spanje de grootste last te laten dragen.”

“Vluchtelingen blijven komen. De situatie in Turkije en Iran is nog erger voor Syriërs, Irakezen en Afghanen, maar ook in veel Afrikaanse landen is de situatie niet goed. Terwijl Europa niet eens is de belangrijkste bestemming is, hoe kunnen we dan als één van de rijkste delen van de wereld, de redding van vluchtelingen op zee strafbaar stellen en vluchtelingen gevangen zetten bij aankomst. Daar kan ik niet bij.”

“Hoe dan ook, wij gaan door met ons werk. En we bedanken jullie heel hartelijk voor jullie steun!”

Een hartelijke groet,
Alice Kleinschmidt
Mosaik Support Center

(mail vertaald uit het Engels door een vrijwilliger van Kerk in Actie)

Steun dit project
Mosaik geeft aan de vluchtelingen uit kamp Moria buskaartjes, zodat ze naar het dagbestedingscentrum in de hoofdplaats kunnen gaan. Ze hebben daar momenteel meer dan 800 deelnemers uit 29 landen, variërend van 4 tot 62 jaar oud. De deelnemers leren Engels, Grieks, Arabisch en Farsi, krijgen juridische hulp, leren een ambacht en er zijn culturele activiteiten. Zo vormt Mosaik een veilige plek om even op adem te komen. Steun dit project met een gift op NL 89 ABNA 0457 457 457 van Kerk in Actie o.v.v. ‘Mosaik’.

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.